Pravda.ru: Край Сливен се наблюдава странно придвижване на военна техника

В социалните мрежи започнаха да се появяват странни видеа – на тях се вижда как голямо количество тежка съветска бронетехника от формата САУ 2С1 „Гвоздей“ системно се придвижва на територията на България край градовете Велико Търново и Сливен. И докато българската армия запазва мълчание, на пристанището в Бургас се оказа цяла дивизия, съобщава pravda.ru.

Към този момент България представлява един от големите логистични възли за прехвърлянето на оръжия към Близкия Изток. Във връзка с това може да се предположи, че се подготвяя нова доставна на оръжия за сирийските бойци и те скоро ще бъдат видени в някои от градовете, където текат ожесточени боеве.

Както стана известно още миналата година, оръжията се купуват от Саудитска Арабия и Катар, които след това по въздух или море ги изкарват от Балканския полуостров и после ги разпределят в съответствие с текущите нужди на воюващите в Сирия.

 Изданието цитира българския политолог Пламен Пасков, който твърди, че не трябва да се изключва и вариантът, че това оръжие е предназначено за Украйна, където още през 2014 година стана ясно, че изпитват дефицит от САУ и това бе отразено дори в отчетите на The Military Balance.

Трябва да се отбележи също, че в доставките на оръжие за Украйна се появи българска следа още през 2014–2015 година, когато на зачисление в „Авазов“ внезапно се появиха самоходни миновети от типа „Тунджа“.

Според Пасков друг възможен получател на забелязаното оръжие може да е Грузия. Малко преди въоръжения конфликт в Южна Осетия през 2008 г. грузинците на практика заставиха България да им подари военна техника. И то при положение, че в същото време в България не достигаше военна техника за собствената й армия.

Все пак има и друга версия за придвижването на тази техника и тя е във връзка с това, че българските власти подготвят мащабно учение на НАТО на територията на България, Румъния и Унгария.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s