Сливналии пушат повече, консумират повече хляб и по-малко зеленчуци

Повече хляб, боб, ориз, кашкавал и мляко са консумирали през миналата година домакинствата в област Сливен в сравнение с 2015 година. Това съобщи за Радио „Фокус”-Сливен Сребрина Ганушева, главен експерт в Отдел „Статистически изследвания- Сливен“. През 2016 г.  се увеличава консумацията средно на лице от домакинство на хляб и тестени изделия от 104.9 кг. през 2015 г. на 117.8 килограма през 2016 година. Потреблението на прясно мляко също се повишава и от 12.8 л през 2015 г. нараства на 15.5 л средно на лице през 2016 година. Домакинствата увеличават консумацията на зрял фасул с 0.9 килограма и през 2016 г. тя достига 4.9 кг средно на лице. Нараства и потреблението на ориз от 5.2 кг. през 2015 г. на 6 килограма през 2016 година, а също и на кашкавал от 2.3 кг през 2015 г. на 3 кг на лице от домакинство през 2016 година. Увеличено е и потреблението на цигари от 322.8 броя на лице през 2015 г. на 507 броя през 2016 година. През последната година домакинствата в област Сливен намаляват консумацията на зеленчуци – пресни и замразени с 12.1 кг, като тя достига 57.7 кг средно на лице за годината. Известно понижение се наблюдава при консумацията на яйца. Потреблението на яйца се е понижило с около 11 броя и е достигнало 103 броя през 2016 година. Намалява и консумацията на безалкохолни напитки от 50.7 л през 2015 г. до 42.3 л средно на лице през 2016 година. Намалено е и потреблението на месо от 30.8 кг на лице през 2015 г. на 26.6 кг през 2016 година.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s