Почина Васил Фотев /Пилето/ – бивш футболист от Сливен

След дълго тежко боледуване на 20 април почина Васил Фотев /Пилето/ – бивш футболист от Сливен, съобщиха от пресцентъра Община Сливен. Васил Фотев – известен сред любителите на футбола и спортните среди като Пилето, е роден на 28 април 1933 година в Сливен. Футболната игра го привличала още в детската възраст, когато играе със своите връстници на поляните при Станционната градина – срещу тогавашната железопътна гара, на мястото на сегашната окръжна болница в Сливен, припомня ФОКУС.

Преминал през доброволните спортни организации „Локомотив“ (1946 – 1949 г.), „Торпедо“ и „Динамо“ (1950-1953 г.), по-късно обединени под името „Хаджи Димитър“. Израства като изявен футболист и капитан на сливенски отбори. Спортните му успехи продължават и във футболния отбор на ДНА. През 1954 г. с отбора на ДНА – Сливен, постигнал полуфинал за Купата на съветската армия с „Ударник“ – София мач, игран на старото игрище „Шмиргела“ с две продължения по 15 минути, и първо място в Б РФГ през 1955 година. Участва В международната приятелска срещи с отбора на „Бай“ от Китай – 1954 година. От есента на 1956 г. Фотев преминава в представителния отбор „Хаджи Димитър” – Сливен.

В своята спортна кариера второ приемливо предложение Фотев получава след добрите прояви в приятелската международна среща, играна през 1961 година на стадион „Хаджи Димитър“ от ръководителите на гостуващия отбор „Портанезен“ от град Есен – бивша ФРГ, с оферта да премине в клуба. В присъствието на преводач и представител на специалните служби Фотев, обичащ родния си град и футболния клуб „Хаджи Димитър”, пренебрегва предложените му условия.

След първото влизане в А РФГ през 1963/64 година на „Млада гвардия“ Фотев преминава да играе в обединения отбор „Сливен”, участващ в републиканското първенство на „А” РФГ – втори отбори, на поста централен защитник и капитан при треньора Желязко Панев. От 1963 до 1968 г. по време и след прекратяване на спортната си дейност Фотев работи в ДИП „Осми март“ – Сливен на длъжност „плановик”. Продължава трудовия си стаж в ДСП „Родопа“ като началник отдел „Труд и работна заплата“. В двете предприятия Фотев създава отбори и ги подготвя за участие в работническите първенства по футбол. През 1978 година се завръща в спортните среди. Единадесет години Фотев дава своя принос като организатор и участник на поста централен защитник в републиканските първенства по футбол за ветерани. През 1984 г., по инициатива на Фотев, се осъществява за първи път честване – на 70-годишнината на организирания футбол в нашия град и 80 години от основаването на колоездачното дружество „Хаджи Димитър”. Автор е на рубриките „90 години сливенски футбол“ и „Един век колоездене в Сливен.

При новото учредяване на секция „Ветерани” през 2008 г. и избирането на Васил Фотев за председател се осъществиха приетите по програмата мероприятия: участие в републиканското първенство за ветерани, излъчване по радиовъзела на стадион „Хаджи Димитър” на материали за историята на сливенския футбол. В чест на 26 октомври – празника на Сливен, организира футболни мачове на малки врати с участието на два отбора ветерани. Васил Фотев, съпричастен като футболисти спортен деятел, е отделил години и е вложил много труд за събирателска и изследователка дейност, посветени на историята на сливенския футбол.

За особени заслуги в развитието на българския футбол през 1983 г. е награден със „Златен медал“ – първа степен, на централния съвет на Българския съюза за физическа култура и спорт. Във връзка със 75-годишнината на Васил Фотев и заслугите му към футбола в родния град е удостоен с почетния знак на община Сливен. Награден е и със златна значка първа степен от Българския футболен съюз при честването на 75 години сливенски футбол.

През 2013 година по повод 80-годишния си юбилей спортният деятел и бивш футболист Васил Фотев получи Плакет на Община Сливен и поздравителен адрес.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s