Преподавателка от Сливен – лице в проекта „Най-добрият учител, когото познавам“

В третия ден от Великденските празници (17 април, понеделник) БНТ1 ще излъчи портрет на преподавателката по български език и литература и главен учител в Природо-математическата гимназия в Сливен Веселина Симеонова. Филмовият разказ е част от кампанията на предаването „Денят започва с култура“ и Министерството на образованието и науката – „Най-добрият учител, когото познавам“.

През 2016 г. Веселина Симеонова е носител на почетната награда на община Сливен за принос в духовния живот. Призът носи името на учителката Аргира Жечкова, която е била възпитаничка на Добри Чинтулов и Сава Доброплодни, считана е за основател на девическото образование в града на стоте войводи, занимавала се е активно с обществена и благотворителна дейност.

Самата Веселина Симеонова, която ръководи и театралната трупа в гимназията, често е инициатор на кампании в подкрепа на благородни каузи. Последната инициатива на младите сливенски театрали е набиране на средства за спасяване паметника на Шести артилерийски полк в града. Приходите от представленията на техния спектакъл „Железният светилник“ по Димитър Талев са техният скромен принос за доброто начинание.

Според учителката запознаването с класическите творби чрез театъра определено поражда по-голям интерес към литературния първоизточник и помага на децата по-добре да разбират текста. Гимназиалната театрална трупа издига номинацията на Веселина Симеонова за авторитетната награда, подкрепя я подписка на учениците.

„За мен е чест и отговорност да бъда учител. Такива горди и достойни искам да бъдат и моите ученици“ – така Веселина Симеонова благодари на своите възпитаници за признанието.

Между 95 и 100 % от випускниците на Природо-математическата гимназия в Сливен, където преподава Веселина Симеонова, продължават образованието си във висши училища, а качеството на обучението нарежда гимназията сред най-авторитетните.

Режисьор на филма за Веселина Симеонова от поредицата „Най-добрият учител, когото познавам“ е Моника Якимова. Продуцент на проекта е Васил Христов.

Гледайте филма от поредицата „Най-добрият учител, когото познавам“ на 17 април (понеделник) в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ1.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s