Десислава Танева отново ще е министър на земеделието

Десислава Танева отново ще е министър на земеделието. Това съобщава със 100% сигурност Фрогнюз, позовавайки се на свои източници, близки до преговарящите от ГЕРБ и Обединените патриоти.

„Земеделският министър от последния кабинет на Бойко Борисов Десислава Танева отново ще заеме офиса, който освободи само преди няколко месеца. Танева е любимка на Борисов и не е ставала обект на критики от страна на патриотите. Самият лидер на ГЕРБ пък искал опитен човек на този важен пост, през който минават голяма част от европейските фондове“, пише още Фрогнюз.

Ето и кои са останалите сигурни членове на кабинета „Борисов-3“:

Бойко Борисов – премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде премиер за трети път в политическата си кариера. Това бе основното изискване на ГЕРБ още в началото на преговорите с Обединени патриоти, които пък не са изказали претенции по този въпрос.

 

Томислав Дончев – министър по европейските фондове

Томислав Дончев отново ще поеме европейските фондове, както в първите два мандата на ГЕРБ. Според източниците ни номинацията му е категорична и въобще не е била обсъждана по време на преговорите между партията на Борисов и Обединени патриоти.

 

Владислав Горанов – финансов министър

Финансист номер 1 в предишния кабинет на Борисов ще заеме отново поста си в Министерството на финансите, категорични са участниците в преговорите. Горанов присъства на всяка среща между ръководствата на ГЕРБ и Обединени патриоти. Негова беше и последната дума за увеличението на минималните пенсии, което бе основен препъникамък в преговорите между двете сили.

 

Лиляна Павлова – регионален министър

Лиляна Павлова отново ще бъде регионален министър, както в първите два мандата на Бойко Борисов, съобщават близки до преговорите. Павлова дори вече подготвя новата регионална политика на кабинета, с акцент главно върху програмата за саниране и осигуряване на европейско финансиране на големите пътни инфраструктурни обекти.

 

Екатерина Захариева – правосъден министър

Правосъдното министерство за втори път ще бъде оглавено от Екатерина Захариева, съобщават източниците ни. Бившата дясна ръка на Росен Плевнелиев се наложи като компромисен вариант между двете лобита в съдебната система, като номинацията й ще бъде подкрепена и от Обединени патриоти.

 

Калин Георгиев – вътрешен министър

Бившият главен секретар на МВР по времето на първия кабинет на Бойко Борисов Калин Георгиев най-вероятно ще стане министър на вътрешните работи в новото правителство на ГЕРБ и Обединените патриоти, както Фрог първи писа. След напускането на МВР през 2013 г.  Георгиев стана шеф на Дирекция „Сигурност” в Българо-американската кредитна банка. Кредитната институция е собственост на банкерката Цветелина Бориславова-жената, която живя дълго време с Бойко Борисов.

Стефан Гамизов – министър на енергетиката

Министерството на енергетиката е едно от ведомствата, по които ГЕРБ и Обединени патриоти продължават да спорят. Фаворит на патриотите е любимият енергиен експерт на Валери Симеонов Стефан Гамизов, както Фрог първи писа. Според информацията на Фрог ръководството на ГЕРБ и самият Борисов държали на бившия енергиен министър Теменужка Петкова. Плановете им били тя да заеме отново поста, което обаче не се нравило на патриотите, които искали да поставят свой човек.

 

Милена Дамянова – образователен министър

Зам.-министърът на образованието в първия кабинет на Бойко Борисов Милена Дамянова най-вероятно най-накрая ще заеме министерски пост. Дамянова е предпочитан вариант от ГЕРБ, като от партията на Борисов преговарят за убеждаване на патриотите в нейната номинация. От страна на Обединени патриоти се обсъжда името на дългогодишният депутат от Атака проф. Станислав Станилов, но най-вероятно Дамянова ще надделее.

 

Красимир Каракачанов – военен министър

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е фаворит за поста на военен министър в бъдещият кабинет. Самият той вече обяви, че е готов да заеме поста, а едно от категоричните изисквания на Обединени патриоти е да получат военното министерство. Една от основните пречки пред неговата номинация е агентурното му минало, но според нашите източници ГЕРБ ще затворят очите си за тази част от миналото му. Резервен вариант е бившият началник на отбраната ген. Константин Попов, който е предпочитаният избор на ГЕРБ.

 

Искрен Веселинов- социален министър

Ръководителят на Центъра за демографска политика и депутат от Обединени патриоти Искрен Веселинов е една от подготвяните изненади в бъдещия кабинет. Според нашите източници зам.-председателят на ВМРО ще заеме поста на социален министър, който също е бил задължително условие на Обединени патриоти, за да участват в кабинета.

 

 

Ивайло Московски – министър на транспорта

Сигурен за нов министерски пост е и Ивайло Московски. Водачът на листата на ГЕРБ в Плевен е неизменно до Борисов още от първия му мандат, а името му не е замесвано в големи скандали. Без претенции към ведомството са и Обединени патриоти, което означава, че Московски отново ще оглави транспорта.

 

Все още не са ясни имената на министрите, които ще оглавят министерствата на икономиката, на здравеопазването, на екологията, на външните работи, на спорта и на туризма. За последното фаворит е досегашният министър Николина Ангелкова. Част от тези ведомства обаче със сигурност ще бъдат дадени на Обединени патриоти.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s