Ще остане ли Сливен без ТЕЦ заради ЕС?

 

Сливен може да остане без ТЕЦ, ако се окаже вярна новината, че ЕС готви нова брутална атака срещу България. Брюксел иска от нас да се затворят около 49% от енергийните ни мощности. След като затвори 4 блока в АЕЦ, без никакви основания, сега съюзът е вдигнал мерника и на топлинните централи. Били не-екологични.

 

Подобно решение буквално означава, че ще минем на тежък режим на тока. Не само защото ни се закрива огромна част от енергетиката, а и защото в региона изобщо не съществуват свободни мощности, които да покрият подобен дефицит. Излиза, че ЕС по същество иска да „дръпне шалтера“ на България, да закрие икономиката ни, и да ни остави да живеем в някакво гето без електричество.

 

Очевидно комунизмът изпълни обещанието си за „съветска власт плюс електрификация“. Сега евро-атлантизмът ще позволи да видим какво е обратното – съветска власт без електрификация. Въпросът дали ЕС е нова съветска власт вече е реторичен.

 

Проблемът е толкова голям, че няма да се реши дори ако построим АЕЦ „Белене“. Тя се предвижда да е 2000 мегавата, докато набелязаните ТЕЦ-ове са 4400. Трябва да построим 2 централи като „Белене“ за компенсация.

 

Покрай тока ще загубим и парното. Най-архаичните технологии са именно в топлофикациите на големите градове. Те пък са в перманентен фалит, и не само не могат да инвестират в нова техника, но дори не си правят ремонтите, както видяхме тази зима. Ако останем без парно, това ще увеличи потреблението на ток и ще доведе хипотетичния режим до нещо от типа „1 час има, 3-4 часа няма“.

 

Ако България продължава с настоящото си колониално робско поведение, и изпълнение на всяка разрушителна повеля на ЕС, може след електричеството да решат да ни забранят и въздуха. Всеки човек е не-екологична единица и отделя огромни количества вредни и парникови газове. Без 7 милиона българи, въздухът на ЕС ще бъде много по-чист.

 

Над 1 млрд. лв. ще са необходими на въглищните електроцентрали в България за постигане на новите екологични норми за намаляване на нивата на серен диоксид, азотни оксиди и живак изпускани в атмосферата. Това сочат първоначалните изчисления на централите, които ще бъдат засегнати от новите мерки.

 

Новите екоправила, предлагани от Европейската комисия (ЕК), ще бъдат гласувани в края на април, след което централите ще имат четири години за тяхното изпълнение. Според експерти обаче изискванията, свързани с намаляването на серния диоксид, са непосилни за нашите въглищни централи, сред които е и сливенската.

 

В тази връзка България ще настоява за смекчаване на подготвяните от ЕК екоограничения за емисиите, отделяни от големите горивни инсталации, тъй като обсъжданите в момента нива са непосилни за тях. За целта от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) вече е подготвена национална позиция, която да бъде изпратена в ЕК. България ще поиска и среща с еврокомисарите по околна среда и по климат и енергетика Кармену Вела и Мигел Ариас Канете. Отделно е информиран и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Българската позиция е подкрепена на международно равнище и от Европейската асоциация за въглища и лигнити EURACOAL.

 

Страната ни ще настоява да бъдат приети отделни ставки за България и други страни, които ще се присъединят към нашата позиция. Очакванията са това да са Полша, Германия, Румъния и други, които също ще бъдат най-силно засегнати от подготвяните мерки.

 

Тъй като гласуване на новите изисквания в ЕК е предвидено за края на април, България няма много време да убеди Брюксел, че централите в страната се нуждаят от намаляване на обсъжданите нива на емисиите.

 

От своя стана от централите са коментирали, че непрекъснатото увеличаване на екологичните изисквания от ЕК в твърде къси периоди трудно се вписва в инвестиционните им програми и плаши инвеститорите.

 

Новите изискания на ЕК са свързaни с промяна в нормативната уредба за спазване на най-добри налични техники за големи горивни инсталации с мощност над 50 мегавата. С него на практика се обхващат всички видове конвенционални централи, както и индустриални горивни инсталации, използващи въглища, биомаса, торф, течни, газообразни горива и отпадъци. В България от новите мерки ще бъдат засегнaти освен големите ТЕЦ на въглища от Маришкия басейн и централи като ТЕЦ „Бобов дол“ и топлофикациите, свързани с Христо Ковачки в Перник, Русе и Сливен, които също ползват въглища. Засегнати ще бъдат и всички мини компании, които осигуряват суровина за тези централи.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s