Побратимен на Сливен град прекара жп линия през жилищен блок

 

Побратимен на Сливен град прекара жп линия през жилищен блок. Става дума за китайския Чунцин, с който сме в приятелски отношения от 2002 г.

 

Китай усилено строи хиляди километри жп линии и залага изключително много на влаковете, използвайки ги за разнообразни цели – пътнически и товарни превози в градски и междуградски условия.

 

Една по-необичайна жп спирка обаче привлече вниманието напоследък. Градската железница в Чунцин минава директно през 19-етажна жилищна сграда, в която има спирка.

 

Необичайното е, че тунелът е прокаран между 6-ия и 8-ия етаж на сградата, а в нея се помещава станция Лизиба, от която може да хванете влакова линия номер 2. За да се справят с шума на движещата се железница, китайските инженери са поставили специална изолация на сградата.

 

Идеята е особено находчива в изключително гъсто населения китайски район. Ето защо се налага архитектите и урбанистите да измислят наистина креативни решения при изработването на пътни и жилищни проекти. Чунцин ненапразно е популярен като „Планинския град“, тъй като липсата на място кара експертите да вдигат всичко нависоко – сградите, пътищата и др.

„Нашият град е изграден много трудно и намирането на места за пътища и жп линии е истинско предизвикателство“, заявява говорител на градския транспорт в Чунцин. Идеята на китайския мегаполис е особено актуална, предвид тенденцията жителите на градовете да избират жилищата си спрямо близостта им до масовия градски транспорт.

 

Китайският град Чунцин (Chongqing), който е с население от 49 млн. души, е най-големият град в света. Той има статут на провинция, която е на централно подчинение от китайското правителство. Разположен е в източната част на Югозападен Китай и заема площ от около 82 000 кв. км, която е разпределена на 43 района.

Резултат с изображение за чунцин

Чунцин е сред най-посещаваните градове в Китай, не само заради съвременната му архитектура, но и заради природните забележителности, разположени около него. Той е начална точка за повечето фериботи и много круизни кораби, които се отправят по река Яндзъ, станала световно известна със своите Три клисури, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. В близост се намират и скалните гравюри в Дазу, които също са в списъка на световната организация.

 

Чунцин е един от най-големите индустриални центрове на Китай. Населението му е заето главно в химическата, металургичната и машиностроителната промишленост. Градът, заедно с Шанхай, Шъян и Чанчун, е сред най-големите производители на автомобили в страната. Освен петте завода за производство на коли, той разполага и с над 400 фабрики за автомобилни части.

 

Из центъра на града се издигат стотици небостъргачи, молове, големи търговски центрове и множество осветени реклами.

Резултат с изображение за чунцин

Напоследък Чунцин придобива голяма известност като туристическа дестинация, и града е посещаван от над 220 млн туристи от страната и чужбина. Туристическият сектор е особено добре развит и играе голяма роля в развитието на общината. За година приходите са изчислени на над 1 милиард щатски долара.

 

През 2011 г. бе пусната жп линията „Юйсиноу“ от Чунцин до Дуисбург, Германия, която скъси времето за транспортиране до Европа от 36 дни с контейнеровоз на около 12 дни, през Казахстан, Русия, Беларус и Полша.

 

Властите определят 11,179-километровия товарен маршрут като блестящ пример за това как „Новият път на коприната“ може да подсили пазарите на Китай в чужбина.

Резултат с изображение за чунцин

 

Резултат с изображение за чунцин

 

Резултат с изображение за чунцин

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s