В Сливен купуват накуп за Великден и Гергьовден

 

Производители се оплакват от ниски цени за агнешкото преди Великден в Сливенско. В момента цената е между 4,55 лева и 5,00 лева за живо тегло. Толкова ниско не сме падали от години, твърдят стопаните. 4,50 е цената, ако агнето е над 30 кг. Под 30 кг на едро може да се вземе и на цена 5 лева живо тегло, пише „Стандарт“.

 

В Сливен хората масово си купуват по едно агне за Великден и Гергьовден. Повечето семейства предпочитат да купят едно агне на живо и да го разделят на две като половината отиде за Великден, а другата – за Гергьовден. В този случай цената на бройката живо тегло е 6 лева.

 

Все пак има и немалко хора, които търсят агнешко на дребно в магазините. В момента там цената е между 11 и 12 лева. По нашенска традиция обаче е напълно възможно преди Великден вместо да спадне, цената да се вдигне. При всички случаи губещи са и производители, и клиенти. Печелят единствено търговците.

 

Производителите в Сливенско не знаят за наличието на големи количества замразено новозеландско агнешко, което се продава за прясно. Според тях обаче на пазара има агнешко от Румъния, което подбива цената. Там субсидиите за стопаните са по-високи и затова те могат да пласират продукцията си на по-ниска цена, обясняват специалистите.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s