Атанас Скатов гони световен рекорд в алпинизма

 

Сливенският алпинист Атанас Скатов ще опита да постави световен рекорд през май, като изкачи за по-малко от 24 часа Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м).

 

Скатов, който е веган, до момента е покорил осемхилядниците Еверест (откъм Тибет), Анапурна (8091 м), Макалу (8481 м) и Манаслу (8156 м), както и 6-те континентални първенци. Целта му сега, след едномесечна аклиматизация, е първо да атакува Лхотце, след което да слезе до южното седло (8000 м) и от там да поеме към Еверест по класическия маршрут от юг. Подобен траверс до момента са опитвали трима души в света, като само двама са успели да го направят. Лхотце пък не е изкачван от никой в последните 4 години.

 

Единственият българин до момента, изкачил Лхотце, е Христо Проданов, който достига до 8516 м на 30 април 1981 г. Това е първия осемхилядник изкачен от българин, припомня sportal.bg.

 

„Физически и психически съм подготвен и силно вярвам, че ще успея да се кача и на двата върха“, заяви Скатов. За да накара хората да пазят природата, той няма да използва животински продукти по време и на тази експедиция. От фирмата NBS comunications Скатов е получил и специална камера, която прави , която прави едновременно снимки и видео на 360 градуса. „Тази година решихме да подкрепим един смел българин в лицето на Атанас Скатов, защото той е от истинските алпинисти у нас“, заяви Иван Обрейков, от ски курорт номер 1.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s