Сливналия спечели Международен конкурс за домашно пиво

Българска бира отново е гранд шампион на ежегодния Международен конкурс за домашно пиво, за първи път от 2014 г. насам. Майсторът на „Не се знае какво“ от категория „Специални бири“ ще помни дълго наградата си. Защото тя е последната му като домашен пивовар. Това е Йордан Ченков, който записа за участие тази своя бира, сварена с билки, малко преди да получи лиценз като крафт пивовар с известната ви вече „Трима и двама“ от Сливен, информира .

Победителят Йордан Ченков (на снимката вляво, при получаване на поредна награда – в Загреб) не присъства на конкурса в София, заради ангажименти. Но пък занапред ще ви се представя като крафт пивовар. На кадъра до него е председателят на Асоциацията на домашните пивовари Темелко Пампов.

 

 

Журито за Гранд шампиона, което тази година бе почти изцяло международно и с участието на сертифицираните съдии по BJCP (Beer Judge Certification Program) Лоренцо Дабове и Мат Холингсуорт, до последно не знаеше автора на тази чудесна експериментална бира, но се обедини почти единодушно, че тя трябва да е №1. Признанието е голямо, предвид факта, че тазгодишния конкурс бе най-масовият като участващи бири (над 160, направени от пивовари от 12 държави), а и най-посетеният като присъствие от публиката. Тя от своя страна напълни столичния клуб „Терминал 1“ и не остана разочарована от изобилието на домашна бира плюс такава, осигурена от спонсорите на конкурса „Ромбус“, „Бял щърк“, „Диво пиво“ и „Гларус“.
Доста от наградите по категории обраха хърватските пивовари, но направи впечатление прогреса на българските майстори на домашна бира. Като изражение на това, а и на отдавнашните ни твърдения, че това хоби е за всеки без разлика на възраст, занятие и пол, две от първите места по стилове спечели Мая Трифонова.
Денят премина шеметно, но за сметка на това забавно, като това продължи и вчера с празничен обяд, даден в пивоварна „Ромбус“ за гости и жури от Асоциацията на домашните пивовари в България.
Оттук нататък за победителя предстои да се съсредоточи върху предизвикателството да си крафт пивовар. А останалите домашни пивовари се готвят за следващи участия (и потенциални награди) – на конкурси в Чехия (8 април, Прага), Румъния (6 май, Букурещ), Хърватия (юни, Загреб) и т.н. Успех!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: