Проф. Боян Дуранкев: Ефектите от поскъпването ще се проявят през есента и зимата

Димитър Бъчваров: Поскъпването е удар по най-бедните, но общо за икономиката не е непреодолимо

След всички предизборни обещания за високи доходи получихме само високи разходи и вдигане на цените на газа и основните стоки – тази тема коментираха по БНР проф. Боян Дуранкев и Димитър Бъчваров.

Ефектите от поскъпването ще се проявят след около 9 месеца – през есента и зимата. Най-засегнати ще бъдат онези, които най-малко биха желали да им се повишат цените на всички тези блага. Най-плоското обяснение е, че същестува формула, по която всичко зависи от цените на газа на международните пазари, отбеляза проф. Дуранкев.

Ако това беше направено преди изборите, шефът на комисията щеше да бъде сменен след изборите. Някой щеше да загуби изборите и обстановката не беше благоприятна. Онези, които искат повишение, настояват то да е много по-голямо, след поскъпването уж е минимално. Въведе се даже понятиетосоциално поносима цена, обясни проф- Боян Дуранкев.

Схемата е много добре организирана. Всичко е направено в услуга на някой да печели. В схемата влиза и провалът на „Южен поток“, добави проф. Дуранкев.

Той отбеляза, че е било замислено да стане след изборите и да се случи по точно такъв начин. А след деветия месец всички ще се почерпят с чаша студена вода на тъмно.

Вдигането на цените на важни обществени блага никъде по света не се посреща добре, каза още Боян Дуранкев.

С известна ирония се отнасяхме към предизборните обещания. Много от онези, които ги даваха, нямат лостове да ги изпълнят. Но те можеха да бъдат по-коректни. Те почиват на прогностика, която, ако не се осъществи, ще се намерят много лесни оправдания, смята икономистът Димитър Бъчваров.

Страната ще бъде извадена от дефлация и ще има инфлация. От повишаването на цените ще пострадат най-бедните слоеве. Общо за икономиката това няма да бъде шок или нещо непреодолимо, прогнозира Бъчваров.

С политиката не може да се експонира нечий егозиъм, политиката е за по-зрели хора. Провалът е поради отсъствие на идеи за развитие – така Бъчваров коментира и случилото се в дясното пространство на изборите.

Не може около лицето на един прокурор, пък бил той и главен, да се изгражда дървото на цялата дясна политика. Това показва незрялост и неопитност, каза още Бъчваров.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s