Пенсиите са „горещият картоф“ в преговорите между ГЕРБ и патриотите

Пенсиите – това била горещата тема в преговорите за съставяне на общ кабинет между ГЕРБ и Обединените патриоти, информира Епицентър.бг. „Докато не разрешим въпроса за вдигане на пенсиите, не можем да минем на следващ етап на разговорите“, заяви Красимир Каракачанов. Двете страни „спрягат различни цифри“ в желанието си да намерят компромис.  Разминаването е във философията – ГЕРБ искат парите за увеличение на пенсииет да отидат в икономиката, ОП – при хората, а от там в икономиката. „Тук ни е разминаването“, подчерта Каракачанов.

 

„Ние сме длъжни да намерим нужните компромиси на базата на програмите си, на базата на експертите си – на това, което можем повече, едните или другите“, коментира Борисов след разговорите.

 

Иначе двете партии нямат големи разминавания в програмате си. Приоритетите на ГЕРБ според Борисов са: борба с бюрокрацията, борба с корупцията, съдебна реформа, образование, делегирани бюджети, битова престъпност. Приоритетите на ОП според Каракачанов са : битовата престъпност, армията, демографската катастрофа, националната сигурност.

 

Екипите на двете партии в момента стиковат управленската програма на базата на предизборните програми и управленската програма от предишния кабинет. Кабинетът трябва да е готов от първия ден да се заеме с изпълнението ѝ. На базата на този документ, който бил над 100 страници, ще бъдат избрани експерти от двете партии, като според Борисов „няма лошо и отдругаде да се привлекат кадърни хора и започваме да действаме“.

И Борисов, и Каракачанов отричат патриотите да са поставяли изисквания за определени министерства, макар че в медиите упорито вървят слухове за предявени апетити. Единственото изискване на Бойко Борисов към патриотите е те да влязат реално в кабинета и не е съгласен на вариант правителство на малцинството с мандат на ГЕРБ. „Само подкрепи… и отново да излезе ГЕРБ да носи цялата тежест за цялата държава. Това вече го правихме и в предишния мандат, и в по-предишния, време е всички политически партии, след като се явяваме на избори и сме приели, че демокрацията е това, което народът каже, да го изпълним и да направим така, че да имаме 4-годишно управление“, подчертава Борисов.

 

Каракачанов отрече информацията, която излезе в някои медии, че ГЕРБ са настоявали да подпишат коалиционни споразумения не с ОП, а с трите партии по отделно, които изграждат патриотичната коалция: ВМРО, НФСБ и Атака. „Това е неприемливо за нас. На изборите се яви политическият субект „Обединени патриоти“ и като такива ще участваме в управлението. Другото би било желание за разбиване на коалицията ни“, подчерта Каракачанов.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s