ГЕРБ: КЕВР постави капан на правителството ни с цената на природния газ

„Тези, които трябва да бъдат, и са, истински притеснени за това, което се случва, сме ние от ГЕРБ, защото това увеличение на цените на газа се случва дни преди нашата партия да формира правителство. Приемаме това увеличение за един капан, в който сме поставени“. Това каза на извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ бившият енергиен министър Теменужка Петкова по повод решението за увеличение на цената на природния газ, предаде Епицентър.бг.

„Ако се направят усилия, могат да се намерят резерви в „Булгаргаз“, които да не позволят увеличение на цената на парното в такъв размер“, каза още тя. Според нея са налице условия да се намери резерв за цената на газа и да се върви към нейното оптимизиране.

Експертите на ГЕРБ са готови със спешни мерки за разрешаване на проблема с увеличената цена на природния газ. Именно повишаването й стана причина за протести в София в последните дни пред сградата на КЕВР, след като регулаторът прогнозира рязко скачане на цените на парното и тока, което пък ще доведе и поскъпване на храни и други стоки.

Когато коментираме опасността от повишаване цената на газа, евентуално увеличение на цената му с 1/3 е абсолютно неприемливо – и за бизнеса и за гражданите“, каза Томислав Дончев.

„Опитите да се търсят едни сценарии, в които се повишава цената на някои енергиен ресурс отвъд нашия контрол и после се формират протести – този филм сме го гледали преди 4 години. Казвам го това, защото преди малко ме информираха, че в протеста пред КЕВР са забелязани лица на левицата“.

„Всички институции трябва да работят на максимум, за да е възможно цената на газа да остане такава, каквато е сега. Възможните решения са в голяма степен на служебното правителство“, отсече Дончев.

„Въпреки предразсъдъците, които някои имат към демокрацията, изборите свършиха. Има правителство, има дружества, които изцяло са под контрола на Министерството на енергетиката. Нека колегите да си свършат спокойно работата и да вземат решение, което да е в полза на българските граждани и бизнеса“, допълни бившият вицепремиер.

„Ако не се вземат сега мерки, тогава ние ще вземем. Убеден съм, че в „Булгаргаз“ има резерви, които да не позволят такова увеличение на цената на газа“, коментира той.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s