Берлин реши да не осветява Бранденбургската врата в руското знаме, германците бесни

Това настояха медиите и политици в Германия, след като избухна скандал около решение на берлинския сенат символът на германската столица да не бъде осветяван в цветовете на руското знаме в памет на жертвите от Санкт Петербург, съобщава кореспондентът на БНР в Германия.

„Не може тъгата и съпричастността с една трагедия да са с избирателен характер. И ако осветяваме Бранденбургската врата в цветовете на френското или израелското знаме, то това трябва да правим и в чест на всички останали нации, които дават жертви на терора“, заяви сенаторът от Левицата Клаус Ледерер.

Призивът му бе подет от всички големи германски медии. Решението на Берлинския сенат да не осветява Бранденбургската врата в цветовете на руското знаме след атентата в петербургското метро предизвика истински скандал. Аргументът на сената е, че Санкт Петербург не е град-партньор на Берлин.

Но нима именно Петербург не е свързан макар и по ужасен, но съдбовен начин с Берлин заради Ленинградската блокада, попитаха журналисти.

Решението на Сената предизвика възмущение и сред обикновените германци.

Според в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ най-добре е този начин на показванена съпричастие да се прекрати. Само през 2016 г. в света имаше 111 атентата. Да тъжим показно за едни, а да не забелязваме други, е цинизъм, пише вестникът, цитиран от Нюз.бг.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: