Родилните мъки за идеален кабинет

Трудната мисия да комбинираш орел над герберите, рак на границата и червена щука

 

Проф. д-р Боян Дуранкев

Явно изборите, както и по-топлото слънце, са повлияли тежко върху психическото равновесие и устойчивост на някои изтъкнати наши и международни мислители. Стига се до идеи, които далече надхвърлят въображението на Салвадор Дали.
Всяко въображение си има своите велики шампиони. Най-яркият шампион на фантазията е този, който си представя Голямата коалиция от членове на ЕНП (интернационалисти, леко вдясно), Патриоти (националисти, леко вдясно) и БеСеПари (интернационалисти и националисти; леко вляво, ама много леко) и т.н. Орел над герберите, рак на границата и червена щука! Това ли е „Идеалното правителство“? Нов вариант на „Комунисти, комсомолци, пионери – заедно в един и същи строй“? Комунисти (повечето бивши), комсомолци (бивши, сега Родината опазват), пионери (първи напуснали БКП) – заедно в един и същи строй???!!!
„Мисия невъзможна“, но без
Том Круз
Хайде малко логика:
1. ГЕРБ печели за пореден път изборите, има най-много и най-верни привърженици. Защо му е необходима нова патерица на място на самонаричащите се и дружно отстранени „Реформатори“? Ако си постави подобна патерица, макар и патриотична, ГЕРБ винаги ще може да се оправдава с недостатъчната компетентност на патерицата, ако ще и тя да е златна с инкрустирани диаманти! ГЕРБ няма нужда от подобна подпора, а Борисов не се нуждае от точно три патриотични сенки.
2. БСП е втората политическа сила. Влезе ли в коалиция с ГЕРБ, БСП губи най-важната причина за своето съществуване – да е политически опонент на ГЕРБ. При нова световна война БСП може и да се коалира с ГЕРБ в името на Родината, но такава война – поне засега (слава Богу) – не предстои. Предстои продължение на хибридната регионална война „Борисов – Нинова“, която ще продължи по-дълго от двубоите на Кобрата. ГЕРБ-БСП е абсурд, орел и щука не дават нов продукт.
3. Патриотите може и да желаят, може и да не желаят да участват в правителството. Ако не желаят, понеже не са желани, нека не се отчайват – парламентът е на тяхно разположение като ковачница на закони „за благото на народа“. Нещо лошо? Ако желаят, понеже са трети, но искат да са с първите около медеца, нека си го признаят. Нещо глупаво? Няма. Но
Патриотите
не трябва да влизат в ролята на БЗНС във времената
на БКП
4. ДПС знае какво да прави и го прави. Момата не е харесвана, но ергените съзнават нейното неустоимо присъствие.
5. „Воля“ трябва да има воля за осъзнаване на собствената си тежест, така че ако наистина има воля, няма да изявява претенции за власт.
ГЕРБ е безспорният победител и това трябва да се приеме като факт, така както се приема, че има гравитация. И БСП, и Патриоти, и ДПС, и Воля – всички останали трябва да проявят великодушие и да оставят на мира първите (ГЕРБ) да съставят правителство.
Всяко правителство може да бъде и подкрепяно, но и критикувано в българския парламент. При нормални условия едно Народно събрание винаги може да подкрепя или да блокира един Министерски съвет./СТАНДАРТ
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s