Велизар Енчев: От „Възраждане“ няма да оставят 1,5 млн. лв. да им се изплъзнат. Ще измислят разни дарения, фондации и пр.

Г-н Енчев, привлякохте внимание с изказването в заглавието на това интервю. Защо „стари и нови ментета“?

Погледнете обективните факти, отделете се от емоциите, и друго няма да видите. ВМРО са в политиката от 27 години. Да сте видели нещо патриотично да са постигнали? Не. Значи са „менте“. Нали това означава тази дума – нещо, което не е нещото, за което се представя. Волен Сидеров е в политиката от 2005 г. Нали помните – влезе заедно с Тройната коалиция. Какво е направил патриотично, освен да изследва скъпите хотели и плажове на Куба и Париж? Валери Симеонов е свързан с проекта АТАКА, а в последния парламент е и със собствена партия. Преди това обаче години наред е политически активен с телевизия СКАТ. Да не забравяме, че за кратко беше и депутат от АТАКА, а след това водеше делата на тази партия в Бургас. И какъв е резултатът? Нула. Е, не са ли „ментета“?

Да допуснем, че това са старите патриоти, но защо и новите да са „ментета“?

От новите патриотични партии изпъква една – „Възраждане“. Първо, те не са чак толкова нови. Минчо Христов и Стела Банкова вече са били депутати. Стела дори 2 мандата, и то от различни партии. Костадин Костадинов е дългогодишен регионален политик. Той е общински съветник във Варна. Т.е. те не са и толкова „нови“ патриоти. Всеки от тях има някаква биография, по която да съдим доколко е патриот. Измежду Христов, Банкова и Костадинов, единствено последният има нещо патриотично в себе си. Другите двама са просто търсачи на прераждане в политиката.

Костадинов е бивш активист на ВМРО, пише родолюбиви учебниции се изявява в Интернет. Но погледнете и какви ги е вършил като общински съветник. Биографията му е доста богата, вече доста пъти публикувана. Прочетете я и ще видите предимно действия, нямащи никаква връзка с патриотизма, а доближаващи се повече до стандартната политическа конюнктура. ГЕРБ, БСП, Патриоти, Възрожденци – едно и също, не е ли очевидно?

Вие изглежда имате „зъб“ на Възраждане? Има напрежение в последните дни…

Всъщност историята е по-скоро трагикомична. Накрая ще ви кажа какво ме ядоса, и затова сезирах институциите. Но историята е пълен абсурд. Събрали сме се едни малки партии – джуджета, и всички „громим системата“. Имаме добри, колегиални отношения, в малкото медийно време, което ни е отпуснато говорим приятелски – в и извън студиото.

И изведнъж едни от нас решиха да прилапат – буквално това е думата, да прилапат избирателите на някой от другите. Така се роди един мой „призив“ да се гласува за Възраждане. Този призив беше разпространен в Интернет и подсилен от малко реклами. Вероятно са ми отмъкнали няколко хиляди гласа.

Добре това, но помислете какво е направено? Някакъв вид канибализъм върху себеподобните. Вместо заедно да борим ГЕРБ, БСП, Патриотарите, вместо това да направим, ние се ядем едни други. Абсолютно глупост, абсурд.

Но кое е най-смешното? Смешото е, че е глупаво. Колко избиратели има „Българска пролет“, та да крадеш от тях. Дори всички да ги вземат, какво ще спечелят?

Битката за България е към избирателите на големите мастодонти, които унищожават страната. На там трябва да гледаме, а не към мизерната порция на другарчето…

Наистина звучи смешно, тогава защо са тези сигнали до прокуратурата и ЦИК?

Има и нещо сериозно в цялата работа, колкото и да е смешно. То е, че хора с такова мислене са тръгнали да „спасяват държавата“. Ето това е, което ме ядоса. Може ли такива дребни души, такива жалки крадци на гласове, после да спасят държавата? Това мислене, което имат, как то ще се проектира в държавните дела? Помислете! Ще се ядосате и вие. Те лапат смешните гласове на „Българска пролет“. Какво ще направят, ако хипотетично седнат на по-богата трапеза? Това ли ще е спасението на държавата?

Вчера бяхте в Националното радио, не споменахте и дума за този случай. Защо не се възползвахте да ги уличите публично? Знаете, че в прокуратурата нищо няма да стане…

Защото целта ми не е да водя война с хора, които ще пропаднат, поради собствената си нищожност. Сезирал съм органите, понякога и те свършват някаква работа. Това е задължението на засегната страна. Но проблемът не е толкова голям, че да го превръщам в истерия…

Все пак „Възраждане“ направиха един изумителен жест. Отказаха се от субсидията си. Как ще коментирате това. Това „дребни душици“ ли са?

Нека да мине малко време да видим как точно ще се откажат. Доколкото познавам този тип хора, няма да оставят милион и половина да им се изплъзне. Има всякакви начини да се заобиколи обещанието. Ще измислят разни дарения, фондации и пр. Нека да видим отказа, да видим ще излязат ли парите от бюджета, и къде ще идат. Почти сигурен съм, че няма да останат в бюджета. Просто този тип хора не оставят лесни пари току така.

Ако наистина не вземат субсидията, ще им се извините ли?

Категорично да, но съм 99% сигурен, че няма да се наложи да се извинявам. Такова нещо като някой да върне лесни пари до сега в държавата не е имало. Еле пък политик да върне пари. Нека изчакаме и пак ще си говорим след няколко месеца…

Кражбите на гласове ли провалиха „Българска пролет“?

Те помогнаха, но не те са причината. Изначално ние имахме малко гласове, така че колкото и да ни откраднат, няма да е много. Реалната причина е съвсем друга. Тя всъщност не е в България. Предателството на Ципрас и СИРИЗА, по същество повлече надолу всички подобни партии из целия континент. Ципрас е катастрофа за Гърция, но далеч по-разрушителен е за самата идея за лява ревизия на статуквото. Заради него по същество в цяла Европа потънаха всички движения, които оспорваха системата „от ляво“. Погледнете само 2 години назад какви бяха проучванията, погледнете сега. Лявата революция беше потушена от предателството на Ципрас. Той внуши, че всички партии като неговата, са неолиберални, и лесно ще се продадат на статуквото. Тогава за какво хората да гласуват за тях?

В момента лява алтернатива на неолибералния модел няма. Останаха само крайно десните и националистите. Но преди 2 години не беше така.

Надявам се постепенно да се излекуваме и да се съживим. В крайна сметка, фундаменталното отричане на неолиберализма, е ляво по същността си. Дори националисти и крайно десни, са включили силно леви послания, за да привличат избиратели. Получава се странен хибрид неолибералният модел да се руши от десните, които именно го създадоха. Това е абсурд.

Логичното е неолиберализмът да се демонтира от левицата. Имам надежда тя да се пробуди, ефектът „Ципрас“ да изчезне, и обществото да ни даде нова енергия…

Т.е. вие твърдите, че „Българска пролет“ е засегната от глобален удар, заради смазването на гръцката революция от Меркел?

Да, и „Българска пролет“ и другите подобни европейски партии. Погледнете на каква вълна стартира тази партия, и как просто вълната се свлече, веднага след като Ципрас капитулира. Това повлече и испанската ПЕГИДА, която иначе се очакваше да спечели изборите. Повлече и други, вкл. нас. Но все пак сме живи, и се надяваме историята отново да ни се усмихне. Всъщност, неизбежно е да стане. Неолиберализмът е хипер-дясна идеология, няма как друго, освен ляво, да я оспори.

Сега на къде гледате? Като че ли няма да има предсрочни избори, на каквито винаги се надяват по-малки партии?

Дали ще е голяма коалиция, или ще са само ГЕРБ и Патриотарите, реално е едно и също. Правителство се създава, колкото да оцелее парламентът. После властта се поделя между всички, вкл. и така наречената опозиция. Т.е. дали коалицията ще е официално „голяма“ или не, тя винаги е „голяма“. Разбират се помежду си. Именно това е сърцевината на неолиберализма в политиката. Всички са на власт, всички делят баницата, като всеки си има роля – един е премиер, друг е опозиция. Така ще бъде отново.

Но нали знаете, че когато всички са във властта, народът минава в опозиция. Е, това е неолибералната система – същността и – елитите са на власт, вкл. бутафорната опозиция, а народът е в опозиция. Елитите крадат, вдигат цени, изобщо – мародерстват върху държавата. Народът – плаща сметките.

На къде гледаме ние – ако ще идват избори, на които ГЕРБ и БСП ще си сменят местата, то това не променя нищо. Гледаме към вълната на голямата промяна. Тя веднъж беше пробудена, ще се пробуди отново. Тогава казионните политически цикли ще изглеждат малозначителни. Т.е. ние не гледаме към малозначителните процеси. Ние се готвим за вълната на големите промени. А тя няма да ни подмине. Нито нас, нито Европа, нито САЩ, нито Русия, нито света като цяло. Това е посоката, в която гледаме, и се надяваме да сме част от този процес.

http://gudelnews.com/

Advertisements

One response to “Велизар Енчев: От „Възраждане“ няма да оставят 1,5 млн. лв. да им се изплъзнат. Ще измислят разни дарения, фондации и пр.

  1. Егати болните мозъци са и Велизар Енчев и интервюиращия ….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s