Д-р Калоян Методиев: Трите думи, които потопиха БСП, са – Елена, Крум и Демокрация

Победата на ПП ГЕРБ бе очаквана с оглед на кампанията през последната седмица, но не бе очаквано с такава преднина да излезе на първа позиция. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“. По думите му това е била изненадата на тези избори, която не са уловили нито социолозите, нито анализаторите.

„Просто ГЕРБ успяха да се върнат с „летящ старт на терена“, заяви д-р Методиев. Според него последната седмица от предизборната кампания е била фатална за БСП.

„В края на третата седмица БСП загуби инициативата, кампанията им потъна и мога да кажа, че три бяха думите, които допринесоха за това потъване – Елена, Крум и демокрация. Според мен обаче не толкова самото изказване на Корнелия Нинова, което беше изкарано от контекста, повлия, колкото обяснителния режим, в който тя влезе по повод на тази реплика („Какво ни отне демокрацията“, бел. ред.) и това, че влезе в терен, който не трябваше да „пипа“, защото това бе запазена марка на Атака“, заяви д-р Методиев.

Той отбеляза, че не знае дали това е било грешка от нейна страна или умишлено действие, но е допринесло за част от загубата, която понесе БСП.
„Ако ПП ГЕРБ и Обединени патриоти се коалират, най-вероятно ще успеят да съставят правителство, ако ли не, следващи избори може да има през септември“, добави още Методиев.

Д-р Методиев отбеляза, че като цяло е предпазлив в даването на подобни прогнози, въпреки че всички анализатори и това, което математически показват числата, навеждат на мисълта, че ГЕРБ и Обединените патриоти могат да направят самостоятелно правителство.

„От своя страна ДПС вече изрази позиция, че предпочита стабилност и формиране на управление, което означава, че няма да се опитват да правят нещо форсмажорно по отношение на управлението. ПП „Воля“, по същия начин – видя се, че те са силно надценени, че резултатът им в крайна сметка, на базата на очакванията и резултатите от президентските избори, не е никак добър. При така създалата се ситуация не виждам кой би искал да ходи на избори точно в момента“, каза още д-р Методиев. Той добави, че ако не успее да се сформира ново правителство и се наложи провеждането на избори, то това едва ли ще повлияе на председателството ни на Съвета на Европейския съюз (ЕС).

„Въпросът за председателството ни според мен е силно надценен и по-скоро се използва като извинение, отколкото за нещо реално, което да е проблем пред страната ни. Знаете, че малките държави като Малта, където няма хора, които физически да изведат едно председателство, успяват да се справят, така че, това не е толкова важно. Въпросът тук по-скоро са геополитическите предизвикателства в региона около нас, които могат да повлияят за сформирането на едно правителство“, заяви д-р Методиев. Според него, ако все пак не се сформира правителство, то следващите избори биха могли да бъдат септември, защото в края на юни и началото на юли трудно се правят избори.

„Тук има един много интересен момент, който не трябва да се изпуска и това са многократните заявки по време на тази кампания на Бойко Борисов, че вижда живота на следващото Народно събрание до момента, в който се приеме мажоритарното гласуване. В момента, в който то бъде прието, трябва да се отива на нови избори“, подчерта д-р Методиев.

http://epicenter.bg/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s