Ор ген. Кольо Милев:ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА СЛИВЕН. СПОМЕНИ ЗА МИНАЛОТО, ИДЕИ ЗА БЪДЕЩЕТО

 

Отминава и тази кампания. На десетките срещи, които направих с избирателите – гражданите на Сливенска област получавах почти едни и същи въпроси. Доходите, пенсиите, работните места, образованието, демографията. Това вълнува повечето. Хората питаха за конкретните стъпки и решения, с които политиците биха могли да променят живота им към по-добро.

Но за да говорим за решенията, първо трябва да си дадем оценка за миналото, от което идваме. Миналото не като носталгия, а като база за сравнение на възможното и невъзможното, реалното и нереалното.

Оставих си лаптопа в къщи и реших да чуя за славното индустриално минало на Сливен от устата на хората, участвали в неговото създаване, бивши стопански ръководители и общественици. Ще цитирам техните думи и спомени без претенции за абсолютна точност на цифрите. Ще го направя, за да си припомним, какъв град е бил Сливен и, за да го знаят младите, които нямат спомени, ще го направя и, за да знаят всички, че това е било, значи е възможно пак да бъде.

„Сливен е град с богато минало – близко и далечно. Можем ли да го направим с добро настояще и бляскаво бъдеще?

Спомняме си за Сливенски окръг /сега област/ във времевата рамка  1961 – 1989 г. В този период Сливен е бил един от първите 5 – 6 града в България по индустриално и благоустройствено развитие. Със своето население 6% от общото за България, Сливенски окръг е произвеждал около 12 % от БВП на тогавашна България. Политици и стопански ръководители като Иван Абаджиев, Георги Йорданов и Георги Данчев стояха в основата на тези впечатляващи успехи. Тези ръководители направиха програма за развитие на Сливенски окръг за следващите 50 години. Ще цитираме само някои от най-големите успехи и реализирани проекти през този период – първият струг, произведен в България през 1972 г., 100% от произведените в България осветителни тела – за вътрешен пазар и износ, 80% от произведените в БГ вълнени платове, 100% от кристала, 100% от динама и стартери.

В този период Сливен е пет пъти национален първенец по благоустройство, озеленяване и чистота. Припомнете си парка „Свети Георги”, Карандила, Минерални бани, спортните съоръжения в парк „Юнак”, тенис кортове, стадионите на Карандила, Кермен, Шивачево, Аврамов, центровете на Котел, Нова Загора и младежките домове там. По спортни обекти „Сливен” бе на светлинни години пред Левски и ЦСКА.

Построиха се комбинати като „Родопа” /най-голям на Балканите по онова време/, „Сердика” с износ на млечни продукти за цял свят. Винпром, известен със своята перлова ракия и водка с качество на „Столичная”, както и с прекрасните си вина.

Инфраструктурата и комуникациите на Сливен бяха №1 в България.

Селата бяха най-богатите и най-благоустроените в България. Създадоха се огромни лозови масиви, а Долината на прасковите произвеждаше 80% от общото производство на Балканите.

Изгради се лифта до Карандила, алпийския дом, летището. Язовирът, който осигурява вода не само на Сливен, но и на ТЕЦ-овете и на други населени места.

Няма да говорим за построените стотици краварници, овчарници, свинарници и за АПК.

За културата и спорта само две изречения. През Сливенския театър преминаха най-добрите български актьори. Сливен има своите олимпийски, световни и европейски шампиони и елитни състезатели и треньори. Футболът на Сливен радваше хиляди почитатели на играта и носеше слава на града.”

Носталгия, ще си кажат моите критици. Не, уважаеми приятели. Без дългосрочна стратегия за развитието на сливенски регион никога няма да излезем от блатото, в което сме затънали днес. Без реална „снимка” на настоящата икономика, без опита от миналото и без визия за бъдещето като регион, прогрес не очаквам да има.

Ако не изясним за себе си какво искаме и къде отиваме, винаги ще получаваме лош резултат и ще стигаме някъде другаде. А потенциал имаме. Всичко е в подхода. Време е към хората на региона властта да се отнася не като към „човешки фактор”, а като към „човешки капитал”, който трябва да бъде обгрижван и развиван. 66% от благата създавани от човечеството се дължат на човешкия капитал, после са парите и всичко останало.

Advertisements

One response to “Ор ген. Кольо Милев:ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА СЛИВЕН. СПОМЕНИ ЗА МИНАЛОТО, ИДЕИ ЗА БЪДЕЩЕТО

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s