България има план за реакция, ако бъде прекратено споразумението за бежанците на Турция с ЕС

 

България има план за реакция дори ако бъде прекратено споразумението за бежанците на Турция с Европейския съюз. Това каза днес на полигона „Ново село“ край Сливен министърът на отбраната Стефан Янев, помолен да коментира изявление на турски министър.
Той посочи, че има готовност да бъде посрещнат евентуален мигрантски поток и подготовката на българските военнослужещи може да се справи с това предизвикателство. Според него в момента на границата няма напрежение, а ситуацията е близка до нормалната.
„Нека да гледаме на тези изявления в контекста на предизборната обстановка, както у нас, така и в други държави и в Турция, каза Янев. Очевидно на това ниво на говорене трябва да има много по-строги сигнали, че нещо драматично ще се случи“, допълни министърът.
На въпрос дали е планирано по-засилено военно участие на границата, той отговори, че от Министерството имат комплексни планове, които ангажират, както специфични полицейски сили за охрана на границата, така и армейски. Има планове за комплексно нарастване на силите и решаване на възможни проблеми, обясни той.
Министър Янев каза още, че очаква нормално протичане на предстоящия референдум на Турция, за който ще се гласува в посолството и консулските отдели в българската държава. Както България е получила разрешение да отвори секции на нейна територия, така и държавата Турция получи реципрочно от българска страна да отвори необходимия брой секции, каза той.
Министър Стефан Янев присъства на ВИП ден на финалния етап от учението на френския Корпус за бързо реагиране Trident Jaguar 2017 на полигона „Ново село“./БТА

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s