Отец Силвестър: Сексът по време на пости е разрешен за съпрузите

image_2339896_128Отец Силвестър Янакиев е на 45 години и е от Сливен. Светското му име е Станимир, завършил е текстилния техникум в родния си град. После учи 3 г. във Факултета по химия към СУ „Климент Охридски“. Успоредно с това следва и богословие. През 1994 г. става дякон, а две години по-късно – свещеник в храма „Света София“ в Сливен. От 2004 г. е духовен надзорник на Сливенската епархия и е отличен от Сливенския митрополит Йоаникий с високата църковна длъжност „Ставрофорен свещеноиконом“. Отец Силвестър има собствено мнение по много въпроси и често прави скандални изявления. 

Отец Силвестър, какъв е смисълът на постите?

Постът е свързан с началото на духовната война, която всеки християнин, вярващ в Бога и приемащ благовестието на нашия Господ Иисус Христос, води с греха в себе си. Има сентенция: „Постът не спасява, но без поста няма спасение“. Постът не е достатъчен, за да каже човек: „Аз съм свят, аз съм съвършен“. Но без поста той няма как да се бори с греха. Постът е задължителен не само за свещениците и монасите, но и за обикновените християни. Той им дава сили да се борят адекватно с греха.

Къде са корените на поста?

Повечето основания за него идват от Светото писание. Има случаи, когато самият Господ заедно с апостолите е ходил на различни места и са го укорявали, че Йоан Кръстител пости, а ето Иисус и неговите ученици не постят. Тогава Христос ясно им казва: „Как може да постят тези, които са с мене, понеже са с жениха?“. Те трябва да се радват с него, не да постят. Христос казва още: „Ще дойде време, когато ще им бъде отнет и те тогава ще постят“. Така самият Господ казва, че ще дойде време, когато постът ще бъде необходим. Той самият е постил 40 дни в пустинята, и то в момент, когато сатаната му е изпращал непрекъснато изкушения. Постът е в основата на православното християнско сподвижничество или духовно извисяване.

Постът е привилегия на християните. Има много християни, които не постят, с което обезславят своето християнско величие. В България живеят над 80% православни, поне така излезе при преброяването през 2012 г. Мнозина от тях не постят и така допринасят за усилване на злото в света и в нашата държава.

Вярата ли ще ни помогне да превъзмогнем страстите?

Само вярата може да ни помогне. Вярата е тази, която ни дава сила в живота, която ни дава пътеката и светлината. Нищо друго не може да ни помогне нито в днешния, нито в утрешния ден. Без вяра сме нищо.

Предизвикахте скандал в църквата с думите ви, че сексът е разрешен по време на пости, които по правило са време за молитва и за плътско въздържание. Какво имахте предвид?

Казах, че по време на пост сексът между съпрузи е разрешен. Свети апостол Павел казва – въздържайте се по взаимно съгласие. Не казва – познавайте се по взаимно съгласие. Тълкуванието на този стих е, че ако в едно семейство единият от двамата принудително се въздържа от съпружеско общение с другия, той самият е виновникът, ако другият прелюбодейства. Това означава, че постът не е задължителен за съпружеските отношения, освен ако няма взаимно съгласие по въпроса. В едно семейство, в което двамата са венчани, не говоря за двойки, които живеят без брак, сексът е позволен. Сексът извън брака е забранен – и по време на пост, и преди пост, и след пост. Но когато говорим за венчани хора, то тогава сексуалното общуване е позволено винаги, освен ако по взаимно съгласие не решат да се въздържат. Това мнение застъпва и Свети Йоан Златоуст в своето тълкувание на Светото писание.

Не дискриминирате ли по този начин християните – тези, които не са венчани, не могат да правят секс по време на пости, а семейните могат?

Готов съм да бъда обвинен в дискриминация, включително и за това, че ще кажа на всеослушание, че мразя педерастите, ненавиждам лесбийките, против гей двойките съм и съм против сурогатното майчинство, абортите и против всякакви врачки и баячки. Аз имам право на мнение.

Има обаче хомосексуални, които са християни и са вярващи. Не ги ли обиждате по този начин и не ги ли отблъсквате от църквата?

Не може да бъдеш религиозен и вярващ и да бъдеш педераст. Зад педераста се крие огромно лицемерие. Педерастията първо е била изкарана от списъка със заболявания на Американската психиатрична асоциация през 60-те години по политически причини, не по медицински. Статистиката показва, че 85 % от педерастите на стари години стават педофили. Не можем да пренебрегнем тези неща.

Ще изгоните ли човек, който е хомосексуалист и дойде при вас да се изповяда?

Не, няма да го изгоня. Ще говоря с него и ще се опитам да го изправя като всеки останал, който е в грешка. Помощ никога няма да откажа. С цената на жертва от моя страна всячески съм готов да му помогна да се освободи от заблудата и да избере пътя на свободата.

Накрая, каква е вашата молитва в началото на постите?

Ако наистина сме християни, трябва да изпълняваме това, което ни казва Господ. Когато имаме притеснения, когато ни е трудно и сложно, той казва, че най-голяма подкрепа са постът и молитвата. Ако ние не се молим и не постим, не можем да очакваме помощ от Всевишния.

архив „Всеки ден“

Advertisements

One response to “Отец Силвестър: Сексът по време на пости е разрешен за съпрузите

  1. По време на Поста не е разрешен за никого. То явно г-н Сливенският поп го разрешава?! По време на Поста много неща са забранени не само секса или нежелани вкл и гледане на развлекателни програми. А от догодина г-н Сливенския поп и ракията ще разреши, тъй де хаир да има в паството, айде попе, алилуя алилуя …

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s