ЦИК заличи кандидат-депутатка в Сливен заради двойно гражданство

1473488631Централната избирателна комисия (ЦИК) заличи четирима кандидати за депутати, тъй като те притежават и друго гражданство, освен българското. Това съобщиха от ЦИК след получено писмо от дирекция ГРАО, която извършва проверки на кандидатите.

Заличени са Веселина Котавова от листите на партия „Българско национално обединение“ в Сливен и Бургас; Денислав Орлов от листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в Кърджали; Стоянка Бакопулу от коалиция „КОЙ – Българската левица и Зелена партия“ в Плевен; Михаил Косев от листата на коалиция „Движение, Да България“ в Пловдив-град.

В Изборния кодекс е вписано изискването към кандидатите за народни представители да нямат друго гражданство, освен българското, както и да са навършили 21 години, да не са поставени под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

За други седем кандидат-депутати проверката на ГРАО е установила, че към 26 март 2017 г. няма да имат навършени 21 години. Проверка на ЦИК на интернет страниците на районните избирателни комисии е установила, че регистрацията на тези кандидати е заличена с решение на съответната районна комисия.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s