Бивша сливенска слугиня става Касандра на България

d0b1d0b8d0b2d188d0b0-d181d0bbd0b8d0b2d0b5d0bdd181d0bad0b0-d181d0bbd183d0b3d0b8d0bdd18fВ началото на 20-ти век изгрява звездата на 35-годишната хитруша Кортеза Стефанова. Тя била от Сливен, но се препитавала като слугиня на видния лекар д-р Миркович – първият български хомеопат, който също бил родом от града на войводите. Вместо да търка чиниите и да мие подовете, дамата си втълпила, че има пророчески способности. Тя набързо се проявила като прозорлива гледачка и чародейна лечителка дори и на неличими болести.

 

Зенитът на славата й настъпил през 1908 г., когато била удостоена с почетната титла „Светата пророчица Кортеза“. Точността на предсказанията й се разнасяла от ухо на ухо, а нейните портретите се продавали, както тези на холивудските кинозвезди няколко десетилетия по-късно. В извайването й като идол за вярващите помогнала и българската църква.

 

Кортеза научавала къде има забравени и затрупани извори, чиято вода била се загубила под почвата. Тогава тя разпространявала слуха, че уж й се била явила Света Богородица и й била посочила едно място, където имало лечебна света вода. В уречения ден Кортеза сбирала тълпа от вярващи, каквито в началото на миналия век имало в изобилие. „Светата пророчица“ отвеждала тълпата на мястото, там очертавала със свещената си тояжка мястото на извора. Веднага почвали да копаят и – о, чудо на чудесата! – бликвала вода. Хората падали на колене, целували ръцете на Кортеза, а пророчицата въртяла очи към небето в молитвен транс и ги благославяла. Вестта бързо прелетявала и към лечебния извор тръгвали болни и недъгави. Достатъчно било един да се излекува, и изворът ставал място за поклонение, за постройка около него на манастирче и т.н.

 

Кортеза събирала тълпи, каквито не успявал дори цар Фердинанд. Така в старозагорското село Сладък кладенец я посрещнали 6000 души. Толкова били и пловдивчани, които я чакали на гарата със свещениците начело. Оттам я отвели в митрополитската църква, където отслужили молебен в нейна чест. На другия ден Кортеза проповядвала пред повече от 12 000 души на пловдивските гробища. Тя редовно призовавала да не се оскверняват гробовете. В някои села нареждала да сменят кадилниците и чашите за причастие, като препоръчвала от кои златари да се закупуват новите. А златарите, естествено, й се отблагодарявали.

 

Само социалистите били против Кортеза. Те напразно тръбяли, че трябва да се сложи край на тази съшита с бели конци измама. Вместо това, къщата на Кортеза в Сливен била обърната на светилище. Прозорците били със спуснати пердета денонощно. Вътре горяли свещници пред иконите и мирисът на тамян омайвал посетителите. В предверието на дома имало делва, в която да пускат пари за „храма“, и, забележете – кутия за помощи за „бедните“. Не е известно „Светата пророчица Кортеза“ да е дала нещо от тях на нуждаещите се.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s