В Сливенско аграрният отрасъл е 11% от икономиката, при 5% за страната

 

%d0%b2-%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82За втора поредна година в страната има постоянен ръст в зеленчукопроизводството и трайните насаждения, съобщи бившият министър на земеделието Десислава Танева пред радио „Фокус”. Тя даде за пример област Сливен, където аграрният отрасъл има 11% относителен дял в брутната добавена стойност на икономиката на региона. В национален план този показател е 5,3%.

 

„В Сливен това е отдавнашна тенденция. На територията на областта са 47% от прасковените насаждения в страната. Положителна тенденция е, че през последните две години площите със зеленчуци са нараснали два пъти, след като променихме субсидирането. Втората овощна култура със структурно значение за икономиката и поминъка на региона са черешите, като над 9% от насажденията са в района и се увеличават през последните години” – информира Танева. Тя допълни, че в животновъдството най-голям процент е делът на говедовъдството на територията на областта, като над 5% от поголовието в страната се намира в региона, което я нарежда в първата десетка в страната по обем на тази дейност.

 

Отличителната характеристика на област Сливен е, че земеделието, като отрасъл, е твърде диверсифицирано. Докато в  Северозападна България, където зърнено-житни култури са почти на 100%, в Сливенско площите с тези култури са 85%, останалото са плодове и зеленчуци и всяка година се увеличават, каза още Десислава Танева.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s