Таско Ерменков: Държавата да се върне стабилно в енергетиката

Как това ще се случи и какви са конкретните мерки? 
Първото нещо, което сме предвидили е завършване на инфраструктурните проекти, които ГЕРБ успяха успешно да прекратят. Имам предвид АЕЦ „Белене“, имам предвид възможността да използваме поне част от предвидения навремето „Южен поток“ да мине през България. Ако това не се случи, няма никакъв смисъл от така наречения хъб, с който ни проглушиха ушите, тъй като там няма да има от къде да идва газ. Другото нещо, което искаме да направим е да се опитаме да ускорим процеса във връзка с това каква помощ, правомерна или прекомерна, са договорите с американските централи.

Ще се опитаме да въведем правила, доколкото това е възможно, които да помогнат на българите, които ползват централно парно отопление, да бъдат сигурни, че ще платят това, което са потребили.

В момента плащаш нещо, но не знаеш дали си го употребил. Ще разширим обхвата на енергийните помощи, а вече трябва да говорим и за водни помощи, имайки предвид, че ще има поскъпвания на водата. Виждате в София поскъпването на водата е почти факт. Хората трябва да имат гарантиран минимум вода и енергия. В програмата е записано, че обхватът ще се удвои на 500 000 човека.

Държавата трябва да поеме управлението в енергетиката в полза на хората, разбира се, не говорим за национализацията, нито за отчуждаване. Тя трябва да бъде регулатор, трябва да бъде примерът как с ефективност се управлява една система.

Ще има ли обаче контрол в отпускането на енергийните помощи, защото някои потребители вземат помощта и я препродават? 
Това е задължително. Парите, които се отпускат за енергийни помощи трябва да бъдат използвани за енергия, не да си купиш една ракия повече, както в някои от случаите се прави. Дали това ще го правим под формата на директни плащания към енергоснабдителните предприятия, дали ще бъде под формата на друго плащане или пък с драстични глоби за злоупотреба с такива помощи, но мерки трябва да се въведат, за да няма злоупотреби.

Как виждате реализацията на газовата връзка с Русия и свързването й с газовия хъб, който има подкрепата на ЕК? 
Те са абсолютно взаимно свързани. Защото ако нямаме газ, който да идва от някъде, този хъб ще си стои там като един контакт, сложен в стената, несвързан с електрическата система.
Това трябва да е приоритет на следващо правителство – именно отношенията с Русия и възобновяване на диалога в областта на енергетиката. Както и да въртим нещата, каквото и да говорим, за съжаление или за радост, но реалностите са такива, че ние в момента нямаме друг доставчик на газ в количества, които биха удовлетворили европейската икономика.

Имайки предвид че през 2019 изтичат договорите на Русия с Украйна за транзит на газ от там, аз се притеснявам, че ние ще внасяме руски газ от Турция и ще плащаме на турците съответната надценка, вместо да бъдем директен вносител.

Как виждате реализацията на АЕЦ „Белене“. ГЕРБ са за, но като частен проект.
Реализацията на АЕЦ Белене е задължителна. Мисля, че в това спор няма. Въпросът е какъв ще е походът. АЕЦ „Белене“ може да бъде реализиран и с държавно участие, тъй като ние сме инвестирали не малко-1,5 милиарда лева в площадката,1,2 милиарда лева в оборудване. Ако ние апортираме това и външен инвеститор довърши централата за собствена сметка, ще имаме едно прекрасно публично-частно партньорство, при което и частният инвеститор ще е сигурен, че ще бъде защитена реализацията на този проект. Така ще намерим парите, които нямаме за проект. Мисля, че това е най-добрият вариант. Според мен решението все пак трябва да се търси в широк спектър на разговорите, обществени обсъждания. Длъжни сме, когато вземем решението, че то е правилното за България.

Преди време и вицепремиерът Томислав Дончев призна, че ако Русия предложи най-изгодна цена, тя може да построи централата, въпреки цялата съпротива в някои среди срещу руска централа у нас? 
Ние инвеститорите не ги делим на руснаци и неруснаци, а на имащи ги и нямащи ги. Важно е кой ще прояви интерес към проекта и дали този инвеститор ще поиска да участва в полза на държавата или ще е инвеститор, на каквито сме се нагледали досега в енергетиката, който ще се опита да обере каймака , а на нас да остави неефективните дейности.

news.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s