Таско Ерменков: Много е рано да се каже какво ще е управлението на България след изборите

%d1%82%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%beГовори се, че при избора на служебен премиер е възникнал първият проблем между новият президент румен Радев и ръководството на БСП. Корнелия Нинова е предложила проф.Боян Дуранкев, а Радев е настоявал, и е назначил проф. Огнян Герджиков. Как бихте коментирали това?

 

– Няма как да коментирам нещо, на което не съм присъствал! И до колко това е вярно или въпрос на спекулации, също не мога да коментирам. За мен, това което е вярното, е, че г-жа Нинова винаги е заявявала, че ние няма да се месим в кадровите решения на президента Радев. и че няма да му налагаме наши кадри, ако той не ги желае. Всяко друго нещо е опит за спекулации и опит да се създава напрежение там, където го няма. Причината да се опитват да създават напрежение е, че вече са се уплашили толкова от нас, че търсят всякакви поводи, за да ни отслабят, но няма да успеят! Всички решения около кадрите в служебния кабинет са си на президента. Това е негово право и прерогатив. Това, че сме успели да намерим Човека и председателката на партията пое лична отговорност за неговия избор; проведе една битка първо в партията, а после и в обществото и спечели, не дава основания за спекулации, че някой се меси в решенията, които президентът Радев взима. Ние сме партия с традиции и политическа култура и няма как да се бъркаме в неща, които не са ни в пълномощията

 

Според това, което излезе в медиите за една от битките на Корнелия Нинова, доста бурно се е възприело в БСП решението за определена мандатност на вашите депутати; за налагането на нови лица за парламента. Предстоят избори, как БСП прави кандидат-депутатските си листи?

 

– Това не е битка лично на председателката на партията за нови лица. Това е битка, в която искаме да докажем, че сме разбрали посланията на хората за промяна, за нов подход в политиката, за нови решения. Когато си решил да правиш промени, няма как тези промени да бъдат безболезнени. Някой път някой ще се почувства уязвен, може би – ощетен, но  животът винаги ни поднася нови предизвикателства и ние трябва да сме готови да ги посрещаме.

 

Според социологическите изследвания от последните дни, се очертава БСП и ГЕРБ да бъдат с равни резултати или малка разлика помежду си. Тъй като ГЕРБ имат доста различна платформа от вас, определят се като „дясно-центристка” партия, а вие сте определено лява политическа сила, можем ли да очакваме сформиране на коалиция между двете партии, например заради „добруването на България“?

 

– Първо искам да направя корекция за ГЕРБ. Те не са дясно-центристка, а са дясно-популистка партия, ако трябва да бъдем точни в политическите характеристики на една партия. Това е партия, която е дясна, защото членува в ЕНП, а популистка – защото взема удобни за тях решения, когато са на властта. Но всички забелязаха техните различия между обещания и дела, а и резултати… Точно затова те бяха смазани и сменени на последните избори.

 

Колкото за коалициите и резултатите от социологическите решения, аз мисля, че тези резултати са по-скоро от жанра „гледане на кафе“. Нямаме яснота по въпроса. Вие виждате, че битката продължава. Преди седмици бяхме процент зад ГЕРБ, сега вече сме процент пред тях. Т. е., сме качили два процента, според социолозите. Трендът е същият, който в момента върви. Все пак, решенията, които ще се вземат за новия парламент, ще се определят по време на изборите. Суверенът ще ни подреди в парламента, той ще предпостави вариантите за управление и коалиции. Примерно, може да се случи Суверенът да е подал така партиите в парламента, че те да не могат да образуват правителство.

 

В момента е рано да се говори не само за бъдещи управления и коалиции, но и за начина, по който ще бъдат представени партиите в парламента. Виждате, че в дясно няма ден, в който да не се пръкне някоя нова партия. Аз се пошегувах между приятели, че там от състояние на чакъл сега преминават в състояние на пясък, а единият от приятелите ме поправи: „Даже ситен пясък“…  Цифрите, които социолозите изчисляват в момента, са „извадкови“ и сигурно имат сериозна научна основа, но мога да твърдя, че поне до 15-ти март трудно може да се разчита на някаква достоверна социологическа прогноза по партии, проценти, с които да влязат в парламента и съответно за това какво може да бъде управлението…

 

alarmanews.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s