По турско Котел бил свободна българска територия

 

%d0%bf%d0%be-%d1%82%d1%83%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%bbВ епохата на Османското владичество, по силата на тогавашните закони, жителите на Котел се ползвали със специални привилегии срещу задълженията да осигуряват закрила на преминаващите през прохода търговци. В селцето турци не можело да се заселят, жителите не плащали данъци на хазната, управлявали се от свои старейшини.

 

Тази свободна българска територия позволила на местните да направят добър бизнес с Високата порта, което освен че им осигурявало постоянни и стабилни приходи, им позволило и директно да се договарят със султанската власт, пренебрегвайки по този турските валии в Сливен.

 

С годините балканджиите станали едни от най-сериозните и важни доставчици на овче месо, сирена, кашкавали и вълна за консуматорския мегаполис Константинопол. Търговският път през прохода, който охранявали, им дал възможност да са постоянно в крак с новините и да трупат самочувствие. Самите те подкарвали, заедно с комшиите си от Сливен, огромните стада към Босфора. Често достигали и в Мала Азия и Северна Африка. Ехото от събитията, които се разигравали в Западна Европа, станало достояние на техните уши. В края на ХVІІІ в. сливналии и котленци влезли участие не само във вътрешния и външния търговски обмен на империята, но и станали съпричастни към идейните и политическите стремежи на балканските си съседи.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s