Кунева изригна срещу Борисов: „да каже защо намали бюджета за образование!“

kyky„Бойко Борисов трябва да отговаря защо през 2009 година завари образованието с бюджет от 4,1% от БВП и гс намали до 3,5% – това беше в неговия самостоятелен мандат. Защо не застана до мен, когато аз поисках скромните 10% увеличение на заплатите на учителите, за да почувстват подкрепа от държавата? Защо се сети сега да говори за образованието? Съжалявам, че г-н Борисов не дойде на учителския събор, за да даде там обещание за 50% увеличение на учителските заплати – бяха 12 хиляди души.

Това каза лидерът на ДБГ Меглена Кунева пред БНР по повод репликите на Борисов от вчера.

Кога се сетихте, е моят въпрос към ГЕРБ и председателя им – премиер на предишното правителство, че образованието е приоритет, попита Кунева. ГЕРБ не изведе до последната година един приоритет. Винаги съм била за диалог, ако не беше този диалог, нямаше да постигнем този резултат. Работила съм с цялото си сърце българските учители и учени да имат подкрепата, която заслужават и да има ефект за образованието. Въпросът вече е на коалиционна култура, и повече на думата култура, отколкото на коалиция, как българското образование да спечели повече подкрепа, категорична бе Кунева.

Тя подчерта ,че има явно противоречие между версиите на Борисов и служебния министър Денков за това дали Денков си е подал оставката или е напуснал сам. Кунева подчерта, че е държала да има специално подготвен във финанси и управление на проекти  човек за оперативната програма, а на Денков му е било предложено да се занимава с образование и наука като неин заместник. Но тъй като той беше много привързан към програмата, не прие това и си подаде оставката, каза Кунева, като напомни, че той и сегашният шеф на кабинета му Модев са двамата автори и архитекти на оперативната програма. Тя добави, че действията й по програмата са били насочени към предотвратяване на злоупотреби в ОП НОИР, за които е станало известно след вътрешно разследване и по тази причина са подадените от екипа й сигнали в Прокуратурата.

Да се знае, че ако пак ще съм в позицията да налагам темата за образованието, както по-рано съм направила това да присъединяването към ЕС, за потребителите, за антикорупцията, а сега и за важността на българското образованието – аз съм готова да мина през подобна размяна на реплики. Но нека да е искрено, а не предизборно, каза Кунева по повод репликите на Борисов от вчера и обещанията за увеличение на заплатите в сектора.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s