Министърът-полиглот Стела Балтова преподава тайните в туризма

 

%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%be%d1%82За качеството на българския туризъм, а не за количеството му, ще се бори новият служебен министър – сливенката Стела Балтова. “Ще внимавам за качеството на услугата, не толкова за броя на туристите”, отсече тя. И очерта два основни приоритета – спокоен летен сезон и маркетиране на туризма.

 

Няма как иначе – в Международното висше училище в Ботевград доц. Стела Балтова е преподавала и маркетинг на туризма, протокол и пиар, разказват нейни колеги пред „24 часа”. И добавят, че доцентът по икономика на бизнес услугите е всъщност скромен и точен човек със солидни знания.

 

В управлението влиза през 2007 г., когато става зам.-председател на тогавашната Държавна агенция по туризъм в правителството на Сергей Станишев. От тогава до сега нещата са се променили – туризмът вече е министерство, а Балтова е с докторантура.

 

Преди това от 2002 до 2005 г. е била ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в посолството ни в Дания. От 2005 г. Стела Балтова е експерт в дирекция “Външноикономическа политика” в Министерството на икономиката и енергетиката.

 

Балтова е завършила езиковата гимназия в Сливен. Завършва ВХТИ-София, специалност “Технология на полимери, текстил и кожи” и “Маркетинг и предприемачество”. Продължава образованието си в Университета на Северен Елзас, Франция.

 

Списъкът с допълнителните ѝ бизнес квалификации е завидно дълъг. Интересното е, че според тях в Париж тя е учила и може да управлява човешки ресурси, в София пък се е обучавала как се лобира и се представят интереси, как се управляват ключови клиенти и т. н. Балтова има дори сертификат за категоризация на туристически обекти. Т. е., ако трябва да се пошегуваме – министърът на туризма и пряко, и преносно може да слага или взема звезди на хотелите.

 

Португалски, датски, английски, френски и руски. Това съвсем не е списък с възможностите за курсове в някой езиков център, а езиците, които новият министър на туризма владее писмено и говоримо.

 

Не знаем колко време доц. Балтова е мислила, преди да поеме поста на служебен министър на туризма. Знаем обаче, че си дава сметка колко е важно този сектор от икономиката ни да има министерство. Доказа го, заявявайки, че ще работи с всички в бранша и държи на приемствеността.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s