Поне 10 партии са аут от коалицията „БСП за България“

Гонят ги заради липса на електорална тежест и коректно коалиционно поведение

64579_660_370-jpg-pagespeed-ce-0ltp0aetql

Сериозно редуцирана ще бъде лявата коалиция, която от уикенда насам вече се казва „БСП за България“. От 13-те малко известни партии в коалицията ще останат само три-четири, информира Канал 3.

Останалите са аут заради липса на електорална тежест и некоректно коалиционно отношение към БСП.

Повечето организации в лявата коалиция досега се възползваха само от субсидията и евентуално от депутатско място. Бройката до 13 беше раздута особено по времето на лидера Михаил Миков, но и по времето на Станишев не са били под 7-8.

В повечето случаи това са леви организации, които не допринасяха с нищо за изборните резултати на соцпартията и от години дразнеха редовите социалисти, че си ги носят на гърба. Успоредно с това никому неизвестните коалиционни партньори по местни избори се заиграваха с други формации, често и идеологически противници на БСП.

Преговорите с формациите от досегашната „БСП-лява България“ текоха през последните дни, а днес съдбата им бе обсъждана на нарочно заседание на партийното ръководство. Бюрото реши да очисти коалицията от две трети от формалните й членове.

Сред отрязаните са „Нова зора“ на Минчо Минчев, Партията на българските комунисти, Движението за социален хуманизъм на Александър Радославов, който в предишни парламенти дори е бил депутат от листата на Коалиция за България. Отпадат още ПД „Социалдемократи“ на Елена Нонева, Съюзът на комунистите в България, Обединена социалдемокрация, която пък имаше апетит да се присламчи към АБВ.

БСП ще се раздели и с двете ромски партии на Тома Томов и Цветелин Кънчев – „Европейска сигурност и интеграция“ и „Евророма“.

Томов във времето също е бил депутат от листата на БСП и я компрометира, след като преди шест години го осъдиха за даване на подкуп на прокурора на Оряхово. Тъй като престъплението е било извършено през 1998 г. и давността е отминала, Тома Томов отърва затвора.

На път да изхвръкне от „БСП за България е и лидерът на „Български социалдемократи“ Георги Анастасов, който е единственият сред коалиционните партньори, успял да се промуши в 43-ия парламент като депутат.

На последните местни избори той възмути с нелоялността си социалистите, тъй като пристана на АБВ и тяхната коалиция „Сердика“, като дори се сдоби с общински съветник. Анастасов години наред е депутат от лявата група, но не за първи път си прави коалиции на местния вот според собствения си интерес и без да се съобразява с БСП. Като наследник на Дертлиев, неговата формация е член на Социнтерна, заради което от БСП винаги са търпели капризите му и са го носили на гърба си. Това е и причината да не смеят да го изгонят досега.

Засега е сигурно, че в „БСП за България“ ще останат Александър Паунов и неговата Комунистическа партия на България, „Екогласност“ на Емил Георгиев и Земеделски народен съюз на Спас Панчев.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s