Турция победи! НПСД отива с ДОСТ на изборите. Партията на Касим Дал напуска РБ

Двете протурски формации се коалират под натиска на Анкара

12764580_457720364352841_469315256931066216_o

Турция победи! Партията на Касим Дал напуска Реформаторския блок, за да се коалира с ДОСТ. Двете формации, определяни като протурски, ще се явят заедно на извънредните парламентарни избори на 26 март, пише Епицентър.бг.

Тази задача беше поставена лично на двамата лидери – Касим Дал и Лютви Местан от турския посланик у нас Гьокче с една еднинствена цел – да се противопоставят на ДПС.

Дълго време Дал се дърпаше, защото не искаше да се коалира с Местан, заради агентурното му минало, но явно натискът на Анкара е бил жесток и Дал е клекнал.

Предстои новината да бъде съобщена официално от ръководството на Реформаторския блок.

НПСД на Касим Дал и ДОСТ на Местан се коалират под диктовката на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, а целта е да успеят да прескочат 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание. Възможно е към тази коалиция да бъдат привлечени и бившите депутати от ДПС Гюнай Хюсмен и Муса Палев.

Както Епицентър.бг писа преди два месеца, подготовката на обединението на партиите върви с пълна сила, след като стана ясно, че Лютви Местан прави опити да привлече към себе си всички изгонени от ДПС през последните 25 години. Под натиска на Турция бе сменен председателят на НПСД Корман Исмаилов, който отказваше каквото и да било сътрудничество с ДОСТ. Мястото на Исмаилов бе заето от Орхан Исмаилов, бивш зам.-министър на отбраната във втория кабинет на Бойко Борисов. Исмаилов, Лютви Местан и Сюлейман Гьокче се появиха заедно на честванията на т.нар. „възродителен процес“ в Момчилград в края на миналата година.

Разбираме НПСД, но сътрудничество с ДОСТ за РБ е неприемливо, заяви на говорителят на Реформаторския блок Петър Москов.  Той  обяви, че днес на заседание на Политическия съвет на РБ председателят на НПСД Орхан Исмаилов е информирал, че НПСД виждат максимална реализация на целите си в сътрудничество с партия ДОСТ на г-н Лютви Местан, включващо съвместно явяване на парламентарните избори.

 

НПСД приемат за свой приоритет за парламентарните избори битката с ДПС.  НПСД виждат оптимална реализация на тази си цел в сътрудничество с партията ДОСТ на Лютви Местан. Реформаторският блок приема с разбиране тази позиция на НПСД. Но за нас сътрудничество с партията  ДОСТ е неприемливо и не можем да позволим отстъпление от тази позиция. При вземане на такова окончателно решение в НПСД ще означава еднозначно, че РБ не може да участва заедно с НПСД на изборите. Като съюзник на партията на г-н Местан, те не могат да продължат да бъдат част от блока.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s