ГЕРБ обещава 650 лв. минимална заплата и роми без помощи

Борисов ще изкоренява корупцията с депутати без имунитет и незабавни присъди

borisov-sayt-678x509

ГЕРБ представи предизборната си програма, която обещава да изпълни, ако партията на Бойко Борисов дойде отново на власт.

За целта Бойко Борисов беше довел най-приближените си и всеки от тях трябваше да докладва какво да очакваме да се промени по сфери, предаде Оффнюз.

Преди да даде думата на своите представители, той обаче не пропусна да изреди какво са направи ГЕРБ и какво другите не са.

„Преценихме, че трябва да запознаем хората с това, което правим през последните дни- не можем да обещаваме бомбастични неща“, добави той. Борисов каза, че преди години, когато са дошли на власт, приоритетът е бил грабежи и поръчкови убийства, за които са получили достатъчни усилия.

Това, което са заварили, са били овехтели градове и инфраструктура. Ако всяко правителство беше правило по една магистрала, нямаше да се налага да правим по 6 наведнъж“, каза бившият премиер.
2,5 млрд. живи пари изплатихме тази година на американските и руските централи“, посочи Борисов. „Ако бяха дадени за заплати на учители, какъв щеше да е икономическият растеж на България през 2016 г.“, попита Борисов.

След тази кратка интродукция Борисов премина към предизборната програма на партия ГЕРБ. А тя е разделена на сектори.

Образование

Първият и най-важен сектор за Борисов е образованието. Промените, които обещават от ГЕРБ, бяха представени от кмета Йорданка Фандъкова, която е бивша учителка. В него на първо място се предвижда образование за всички, като за тази цел се зтагят мерките срещу ромите, които не ходят на училище. Всички на училище, категорични са от ГЕРБ. Семейсвата, чиито деца не тръгнат на училище още от предучилищна, няма да вземат социални помощи. „Наистина“, така Фандъкова подчерта, че това ще бъде реален факт, а не обещание.

Както вече стана ясно ГЕРБ обеща и двойно увеличение на учителските заплати, ако управлява следващите 4 години. „Високи заплати – добро образование“, смята от ГЕРБ. „Поемаме ангажимент да не се закриват училища заради неправилната формула, която съществува в момента“, каза още Фандъкова. Финансирането на училищата няма да зависи само от броя на децата в училищата. Освен това в училищата в училищата ще се осигурят повече интерактивни дъски и технологии, ще бъде засилена и програмата за подпомагане на млади учени.

В училищата ще се увеличат и психолозите с цел намаляване на агресията, ще се увеличи и спортът в училище.

Във висшето образование пък ще се осигури повече прием на специалисти – инженери и IT специалисти.
„С армия не можем да учудим никой, но може да имаме високвалифицирани хора“, категоричен беше Бойко Борисов.

Сигурност

Втората важна тема за ГЕРБ е сигурността и справедливостта, подчерта лидерът Бойко Борисов.

Темата за сигурността и тотална промяна в правосъдието представи бившият правосъден министър Екатерина Захариева.

„Ще предложим отпадане на имунитета на народните представители, ще създадем единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта“, обяви Захариева.

Тя обясни, че първо ще се направи проверка по високите етажи на властта, а след това Комисията за конфискация на имуществото ще започне да действа безкомпромисно – ще се отнемат имуществото на всеки, който не може да го докаже и независимо дали има повдигнато обвинение срещу тях, имуществото им ще бъде отнето.

Захариева обеща от името на ГЕРБ и край на безкрайният формализъм в съдебния процес, а то ще стане със: само еднократно връщане на делата, електронно правосъдие – процесът да може да се следи онлайн, присъдите ще се изпълняват незабавно след издаване на присъда на последна инстанция, а престъпниците ще се следят електронно, за да не се търсят хората пои целия свят, електронно ще се следят и пуснатите под домашен арест.

Главният прокурор ще се отчита на всеки 3 месеца на парламента.

„Поемаме ангажимент всички 17 препоръки да бъдат изпълнени до края на 2018 г.“, каза Захариева.

ГЕРБ обещава и полиция във всяко населено място в борбата с битовата престъпност, а в колите на КАТ ще има камера във всяка една кола.

Парите ни

Икономическата програма на ГЕРБ представи бившият финансов министър Владислав Горанов.
650 лева минимална заплата и 1500 лева средна работна заплата – обеща първо той. Плоският данък няма да се променя и борба със сивата икономика. Стремежът е да харчим, колкото изкарваме“, категоричен беше Горанов и добави, че доходите трябва да растат с руста на икономиката. Решително ще се редуцират плащанията в брой, за да няма корупция.

Бюрокрация

Смела крачка за премахване на бюрокрацията обеща ГЕРБ. Програмата за справяне с нея обяви бившият депутат Делян Добрев.
„Целта ни е да прехвърлим тежестта от бюрокрацията върху администрацията, а не върху гражданите и бизнеса“, каза той.

„Идентифицирали сме 3 предизвикателства пред икономическия растеж. Първото е бюрокрацията, която задушава бизнеса. Второто е повече инвестиции в предприятия. Третото е липсата на капиталов пазар. Проблемът с бюрокрацията ескалира в последните десетина години, защото самата администрация се храни с бюрокрация. Законът ще забранява на администрацията да искат от гражданите документи, издадени от други администрации“, обясни Добрев. Идеята: Заявление ще се подава само в една определена институция, а тази институция да събира останалите документи от другите институции.

Борисов се включи: Обръщаме проблема с хастара навън. „Чиновникът вече по електронен път ще събира информация. Какво се случва, ако не я събере или има забележка? В 7-дневен срок този чиновник ще информира гражданина, че трябва да си направи необходимото. Това работи по един перфектен начин. Имаме електронна агенция, маса европейски програми, така че там, където не са събирани европейските системи, по-добре да го направим сега“, каза още Бойко Борисов.

Във всички учреждения ще има електронни системи, а чиновникът да събира по електронен път информация в 7-10 дни срок. Ако не я събере, забележка или общината ще глобява чиновника, ако не събере документите. Тези обаче, които съберат цялата си информация, с по-високи заплати – обясни Борисов. Той поясни, че това е било грешка на

ГЕРБ през последното им управление, че не са дали всичко от себе си, за да го постигнат.
Същата смела реформа трябва да бъде направена и в здравеопазването чрез демонополизация на НЗОК.

Изграждат Белене, Хемус

В темата енергетика и други важни сфери програмата на ГЕРБ представи бившият вицепремиер Томислав Дончев. А газовият хъб „Балкан“ ще запази ролята ни на транзитьор.

Според Дончев трябва да се въведе доброволна военна служба, не задължителна.

Приоритет е довършването на магистралите „Хемус“, „Струма“. Държавата има сила да довърши „Хемус“, категоричен е Дончев.

Избори

ГЕРБ имали предложение и за машинното гласуване на изборите – машините да се произведат в България, да се купят и да не се вземат под наем, защото щели сме да ги ползваме и занапред.

„Поне да знаем, че тези 13 000 машини ще са собственост на държавата. Знам как платихме спартаните, знам как платих правителствените еърбъси. Кой ги докара? Коя партия ги договори? Два, за да ходим сега с по-евтини“, даде за пример Борисов и отново се възмути, че единствено масово се проверява ГЕРБ. „Проверявайте ни от сутрин до вечер“, каза бившият премиер.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s