Таско Ерменков: Може да стигнем и до режим на тока, но още по-ужасно ще е, ако се разпадне електроенергийната ни система!

 

Крайно време е да бъде потърсена отговорност от доскорошните управляващи, казва сливенският депутат от БСП

 Срамота е, да просим ток от съседите, на които изнасяме

 %d1%82%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2-2_cr

Таско Ерменков е роден на 4 октомври 1955 г. По професия е икономист. През 1981 г. завършва международни икономически отношения в Московския институт за международни отношения. През 2003 г. става изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Депутат в 42-то, а в 43-то Народно събрание е избран от Сливенска област. Член е на парламентарната комисия по енергетика. Владее отлично английски, немски и руски език.

 

Г-н Ерменков, стигнахме дотам след няколко дни студ да искаме ток от Румъния.

 

– То не е само за няколко дни студ, а заради много години недалновидна политика в областта на енергетиката. Съвсем естествено е през януари да има сняг и студ. А през февруари, когато е по-студено, може и от Гърция да поискаме да внасяме ток. Проблемът не е в студа, а в мантрите, които досега се опитваха да ни налагат, че в България всичко ще се реши с фотоволтаици, с вятърни централи и че няма нужда от базови мощности. На практика обаче се оказа, че в момента нито вятърните, нито фотоволтаичните централи работят. Паднаха температурите, увеличи се потреблението на електроенергия и системата е напрегната почти до скъсване. В момента сме в такава ситуация, че ако, не дай Боже, се случи някоя авария и някой от големите блокове, независимо от коя от централите, аварира, ще станем дискотека – както беше преди много години.

 

Говорите за режим на тока?

 

– Може да стигнем и до режим на тока. Да не говорим за по-тежки явления като разпад на електроенергийната система. Дано обаче не бъда лош пророк. Наложително е да се ускорят всички процедури по изграждането на АЕЦ „Белене“. Защото, ако като държава не вземем отговорното решение, това ще бъде малкото предупреждение за нещата, които по-нататък могат да ни се случат. Имам предвид и това, че голяма част от въглищните централи започват да излизат по чисто технологични причини от експлоатация, амортизират се, да не говорим колко скъпи ще станат емисиите. Може би, ако от 2009 до 2013 г. ГЕРБ не се мотаеха и не се клатеха в решението си дали да я има или не АЕЦ „Белене“ и бяха реализирали поне един от реакторите, то сега той щеше да работи и нямаше да се намираме в такава ситуация: да се чудим кой може да ни даде ток, при условие, че бяхме нетен износител на електроенергия.

 

Ако поискаме ток, който не е предварително заявен, дори и да ни дадат, ще трябва да го платим по много по-високи цени.

 

– При всички положения токът, който се внася, е винаги по-скъп от този, който произвеждаме. Напълно нормално е, такава е елементарната търговска логика. Поради тази причина, когато бяхме добър износител, печелехме от тази дейност. Но сега, благодарение на „далновидната“ политика на ГЕРБ и реформаторите, заедно с техните партньори, които са срещу ядрената енергетика, стигнахме дотам да просим ток от съседите. А те да ни се смеят и да ни казват: „Вижте, нямаме в момента, а и на нас ни трябва.“

 

Внушението, че можем да си осигуряваме електроенергията от ВЕИ-та, рухна.

 

– От кои ВЕИ-та се подава ток в момента? Снежноелектрически централи не са измислени. Има фотоволтаични, но те работят, когато има слънце. Има вятърни централи, които работят при нормални пориви на вятъра, а не при урагани. Това, което много пъти повтарям, че възобновяемите енергийни източници не решават проблемите с базовите мощности и с устойчивото снабдяване на държавата с електроенергия, се оказа истина, а не лобистко изказване в полза на ядрената енергетика.

 

По данните на ЕСО се вижда, че над 50 на сто от товара в момента се осигурява от базовите мощности.

 

– Почти целият товар се осигурява от базовите мощности, като изключим, може би, част от ВЕЦ-овете, които работят, за да компенсират върховото потребление. Иначе не виждам в момента откъде другаде да се снабдяваме с енергия, освен от водните централи и от АЕЦ „Козлодуй“. Може би от част от топлофикациите, които работят в момента, но те дават не повече от 10-12 на сто от електрическата енергия, която би трябвало да постъпва в електроенергийната система.

 

Данните показаха, че има 40% спад в износа на ток за последната година. Това на какво се дължи? Питам ви, защото постоянно се говори, че няма нужда от производство на повече електроенергия.

 

– Намаляването на износа на електроенергия се дължи на две причини. Първата е, че няма какво да изнасяме. Втората е, че съседите, вече неразчитайки на нашия устойчив износ, както беше навремето, търсят варианти за внос от други места. Причината не е в липсата на търсене. Както виждате, ние в момента търсим. Освен всичко друго нали не си представяте развитието на региона, на Югоизточна Европа, с темповете, с които сега се развива, и че ще бъдем във вечна криза? Ще започне развитие на индустрията и икономическия живот, което автоматично ще доведе до повишаване необходимостта от електроенергия. Тогава ще се питаме къде сме.

 

Вече казахте какво ни очаква, ако излезе от строя някой от действащите блокове. Но какво ще стане, ако ниските температури продължат по-дълго?

 

– Положението няма да е по-розово. На границата сме – един блок да излезе от електроенергийната система, независимо от неговите мощности, ще изпаднем в криза. Ако зимата продължи да е студена и потреблението на електроенергия нарасне, нямаме друг вариант, освен да внасяме ток. Въпросът обаче винаги е в цената. Тук е същото като с армията – който не поддържа своя, храни чужда. Който не изгражда и не поддържа собствени базови мощности, помага на съседите си, чрез внос на електроенергия от тях, да поддържат такива. А колкото до високата цена… Всякакви преувеличени и нереални цени, с които ни плашеха за електроенергията, произведена от „Белене“, ще ни се сторят прекрасни в сравнение с тези, които ще трябва да плащаме, като внасяме ток. Нали разбирате това как ще се отрази на домакинствата, на хората, които са в недобро материално състояние. А на конкурентоспособността на нашата индустрия? Не искам дори и да говоря. Но това са следствия пак от недалновидната политика, планирането и изграждането на базови мощности за генериране на електроенергия в държавата от 2009 г. насам.

 

От кого трябва да се търси отговорност за тези резултати?

 

– Крайно време е да бъде потърсена отговорност от управляващите до момента не само за кражбите, които осъществиха, не само за разрухата, която оставиха в държавната икономика, не само за безхаберието, с което се отнасяха към развитието на държавата, но и за това какво се случва в енергийната ни система. Това, което направиха, може да се квалифицира от прокуратурата като престъпно бездействие. Казвам моето мнение, а работа на прокуратурата е дали ще се самосезира и ще прочете това, което казвам, и дали то отговаря на фактологията, с която разполага. Отговорност трябва да се търси не само защо си бил безхаберен и икономически необоснован, а и защо не си си свършил работата като министър и си довел държавата до ръба на кризата.

 

Какво ще направи БСП?

 

– БСП внесе в дневния ред на парламента проект за решение за отмяна на решението на Народното събрание за прекратяване на изграждането на АЕЦ „Белене“. Така ще бъдат развързани ръцете и на служебното правителство да започне преговори по реализацията на този проект. Това няма да е лесно и работа за един ден, но е необходимо и за енергийната, и за националната сигурност на държавата. По тази тема водихме разговори и с ПГ на ГЕРБ, но те и РБ отхвърлиха това предложение. Водихме разговори за търсене и на компромисен вариант, но не намерихме такъв. По това как другите гласуват, разбираме кой от политиците в Народното събрание е национално отговорен и кой обслужва чужди интереси. В това число на чужди електроенергийни компании, за да им осигурява пазар в България.

 

Мая Йовановска

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s