Тома Томов: САЩ мислят, че са господари на Вселената!

 

toma-tomov-rusiq-nikoga-veche-nqma-da-dostigne-velichieto-na-sssr-368460Водещ: Казвам добър ден на журналиста Тома Томов с когото ще коментираме основните външнополитически знакови събития от изминалата година, Брекзит и изборите в САЩ, които очевидно ще отекват още дълго време през следващите години.

-Тома Томов: Здравейте.

– Водещ: Преди да започнем, искам да припомня едни думи на вашият колега Димитри Иванов с когото дълги години правехте телевизионни предавания, та той навремето беше цитирал американския президент Линдън Джонсън, който казвал, че „Когато никой не усеща топло, когато само ти усещаш топло, означава, че си пикаеш в панталона”. Правим паралел между този цитат и провала на елитите, защото те като че ли се откъснаха от реалността и не разбраха защо и как се случиха Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за 45 президент на САЩ. Съгласен ли сте с една такава теза.

– Тома Томов: Аз много уважавам Димитри Иванов, той ми е приятел и за мен беше привилегия да работя с такъв забележителен мъж. Аз мисля, че господарите на Вселената са в САЩ. Ако приемем, че те наричат себе си „невидимата власт”… или има един друг израз „deep state”- дълбоката държава или третото- „Господарите на Вселената” –“the masters of the universe”. Тази велика малка групичка, която е 1/10 от 1%, този митологически звяр с пет глави. Нека първо поясним кои са те.

Първо, Федералната резервна система и Уолстрийт, финансовия сектор. След това, големите индустриални корпорации. Третото- 17-те разузнавателни и контраразузнавателни агенции. Четвъртата е военно промишления комплекс. И накрая медиите и Холивуд- „Ню Йорк таймс” „Уошингтън поуст”, големите тв корпорации- от Фокс, до Си Би Ес и Ен Би Си. Това чудовище с пет глави, което управлява света е в непрекъснат конфликт със себе си. Когато вие сте президент на САЩ, независимо какво правите в крайна сметка вие сте нает мениджър. Те ви наемат за 4 години, след това за 8, за да не вземе да сбъркате повече. Само Франклин Делано Рузвелт е имал четири мандата… и тъй като се греши много на този пост, те ги сменят, тези които ги наемат. Естествено, това се разиграва с избори, „свободата на народа да избира”.

В момента в САЩ има кланова война между различните корпорации. Когато Барак Обама дойде на власт, той дойде с лозунга- „Yes We Can“ („Да, ние можем“). „Аз ще направя революция вътре в системата“. Е той не я направи. Ще ви дам елементарен пример, една фраза: „Паразитите на Уолстрийт не произвеждат нищо освен хартийки. Единствения начин да има мир на света е да забраним на 50-те наши и чуждестранни банкери да престанат да се занимават с работата си.” Това звучи все едно го казва Тръмп. Но така е говорил индустриалеца Хенри Форд .

Или да кажем, това което изрече Тръмп- „Твърде дълго, малка група хора в столицата на нашата страна обираше цялото богатство на държавата, а всички разходи трябваше да поеме народът“.

Той използва една страхотна метафора като казва, че заводите в страната са ръждясали и приличат на надгробни камъни. Което е много остро. И допълни, че тази малка група която е на власт е извършила клане в американските градове.

– Водещ: Имайки предвид загубата на работни места, тъй като корпорациите изнасят своето производство извън щатите, в Азия и Мексико заради по евтината работна ръка.

– Тома Томов: Винаги има една християнска традиция, образно казано, на война. През целия 20-ти век и началото на 21… и тя се води от глобалните финансови елити. В Давос имаше интересна реч на Джак Ма (основателят на онлайн платформата Ali Babaarrow-10×10.png. Какво е била глобализацията в 19 век. Това което са правили няколко аристократични семейства които са управлявали различни империи- Британската, Руската, Австро- Унгарската. През 20-ти век глобализацията са войните и движението на капиталите осъществявано от големите финансови къщи на Ротшилд , на Морган и т.н. а сега, видяхте, глобалните финансови елити получиха страхотен удар в тази война която се води. Един човек който представлява битката срещу тях- Тръмп, дойде на власт в Белия дом. Той използва донякъде идеи на сенатор Тафт, който пръв каза „Америка първа”. Или идеите на Линдън Джонсън за „Великото общество”… или динамичният консерватизъм на Ричард Никсън. Или идеите на Джон Кенеди. Тук имате една идеология която утвърждава не правата и гражданските свободи на отделния човек, не класовата борба на Ленин, а една идеология която говори за единство на народа. Още не знам дали някой не е измислил идеологията на тръмпизма, който е някаква форма на тръмпизъм – социализъм. Обаче в момента Тръмп създава големи проблеми вътре в елитите.

– Водещ: Именно, да, създава проблеми. Вие споменахте за това, че корпоративна Америка не е доволна от неговите действия и идеи, най малко защото ще си намали печалбите ако върне производството в САЩ, където надниците са по големи. В същото време стана ясно, че 13 от ръковотелите на най големите технологични компании, които бяха против него на изборите и в сщънсот подкрепиха опонента му Хилари Клинтън, влизат в специален съвет към президенството. Съвет начело със знакови фигури като Илон Мъск, основателят на „Тесла” и Space X и Питър Тил, който ръководи PayPal. Не наблюдаваме ли преобръщане на тенденциите.

– Тома Томов: Или по скоро конфликт. Илон Мъск получаваше много пари от Обама, от държавата. Неговата програма Space X съществува благодарение на тези пари.

– Водещ: Но сега твърди, че ще е посредник между новия президент и технологичния сектор

– Тома Томов: Много правилно следите това което се случва в Силиконовата долина. Като си помислите, 2006-та година кои са най могъщите корпорации в света? Exxon. А какво е Exxon- петрол и газ. Колко е тяхната капитализация- около 300 милиарда. Тогава руснаците се надяваха капитализацията на Газпром да удари трилион. Каква е капитализацията на Exxon в момента?

Много по малка. Кои компании са начело в днешни дни? Гугъл и Епъл. Има смяна на елитите и Силиконовата долина играе колосално важна роля. В какво се заключава техния успех, на такива компании като Епъл, Майкрософт, Гугъл- те създават това което наричат „идеи”. А това което е производството, наричат го commoditys е едва 10%. Всичките финанси и усилия отиват в останалите 90%- интелектуалния труд. Производството отива в Азия- дали ще е Китай, Тайланд, Тайван е без значение. От САЩ са изнесени 70 хиляди завода. Които след себе си са оставили безработни хора, които преди са получавали добри доходи, а сега получават съвсем малко пари. Да, глобализацията направи някои хора много богати и ето тук, ще се върнем към думита на г-н Ма, основателят на Али Баба в разговора с Доналд Тръмп следното нещо: „Вашите фирми, корпорации и компании направиха колосални пари, като изнезоха заводите си при нас в Китай, но, къде отидоха тези пари?” и отговаря на своя въпрос- „Ами вие водихте с тях войни”. Истината е, че през последните 30 години САЩ водиха 17 войни които струваха десетки трилиони. За това в момента Тръпм в Америка е модерен, защото има остаряла инфраструктура, изнесена индустрия зад граница, който той се закани, че ще върне и в това се състои конфликта.

радио Варна, БНР

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s