Лех Валенса бил агент на комунистическите тайни служби на Полша

4429937Историческият лидер на полския синдикат „Солидарност“ Лех Валенса е бил сътрудник на политическата полиция на комунистическия режим в страната през 70-те.

Това заявиха представители на полския Институт на националната памет, позовавайки се на графологически експертизи.

Такива обвинения са били отправяни към 73-годишния бивш президент на Полша и в миналото. Той винаги ги е отричал, като е твърдял, че документите с неговия почерк а подправени, което и наложи графологическите експертизи.

Агент „Болек“, за когото се смята, че е бил Валенса, е писал доноси за свои колеги противници на режима и е подписал фактури за получени пари.

Автентичността на тези документи, както и на декларацията за сътрудничество с политическата полиция от 21 декември 1970 г., подписана с името на Валенса и името „Болек“, е доказана от експерти от Краковския институт по съдебни експертизи, които са сравнили почерка с този на множество ръкописни документи на бившия полски президент от официалните архиви. Историческият лидер на „Солидарност“ е отказал да предостави на експертите образци от почерка си, отбелязва АФП.

АП припомня, че Лех Валенса бе първият свободно избран президент на Полша след падането на комунизма. През 2000 г. съд го обяви за невинен по обвинения, че е бил агент на комунистическата политическа полиция. Такива твърдения обаче продължават да се появяват редовно.

Лех Валенса е удостоен с Нобелова награда за мир през 1983. Той е президент на Полша от 1990 до 1995 г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s