Бизнесмен, близък до Тръмп, вади милиарди за АЕЦ „Белене“

belene_aez02

много слаба слаба добра много добра страхотна
Близък до новия американски президент Доналд Тръмп бизнесмен е готов да инвестира в проекта АЕЦ Белене без държавни гаранции, обяви в предаването Денят он ер известният енергиен експерт проф. Атанас Тасев, който е консултант на магната. Той засега не назовава името му.
Пред водещия на България он ер Кузман Илиев той добави, че са налични около 3 милиарда лева, които ще покрият досега направените разходи на държавата още от времената на Тодор Живков, през кабинетите Царя до правителствата Станишев и Борисов 1 и 2. Става въпрос за харчовете за площадката, за разрешителните от ЕС, за реакторите, произведени в Русия. Американецът вече си е гарантирал износ от 1000 мегавата мощност през Сърбия и Хърватия за Италия.
„В момента реално можем да използваме 8000 мегавата от декларираните 12 000 мощност, които се смята, че разполагаме. Именно по тази причина в пиковите моменти, когато беше много студено през януари достигнахме пределно натоварване и се наложи внос от съседните държави, за да няма режим на тока”, обясни професорът.
„Сега можем да минем и без Белене, но докато се построи централата ще се налага да я имаме. Дори да вземем само изискванията за повишаване на цените на вредните емисии от произдството на ток от въглища, които бяха наложени по Парижките споразумения за климата, нова АЕЦ става жизнено необходима”, заключи той.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s