Служебното правителство – готово, но още няма премиер. О. Герджиков – отпаднал, Б. Дуранкев – отказал

660_6812d8e88962767ac01666e0581c7b3cКонсултациите за служебния кабинет започнаха още в първия работен ден на президента Румен Радев, а от “Дондуков” 2 казаха, че се очаква и тревожна нощ. За всеки министерски пост имало по два-три варианта, а изборът щял да е прецизен. Освен това бъдещите министри щели да бъдат проверени и за чисто минало. Румен Радев обеща в служебния кабинет да няма агенти на ДС.

Особено важен в този кабинет е вътрешният министър, от когото се очаква да осигури реда и да не допусне купуване на гласове и фалшификации.

Спряганият за възможен кандидат Красимир Петров, който е бивш шеф на баретите, категорично отрече да са водени разговори с него. Бившият шеф на ГДБОП Кирил Радев, чието име също се завъртя, обяви, че няма да коментира. Третият възможен претендент е бившият шеф на РДВР-Пловдив Пламен Узунов, пише „Труд“.

Няколко имена се завъртяха за второто силово министерство – на отбраната, но към днешна дата фаворит за поста се оказа възпитаникът на шуменското военно училище ген. Стефан Янев. В периода 1998-2000 г. Янев бе офицер за анализ към Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ в Белгия и началник на департамент “Tрансформации” в Центъра на НАTО за борба c тероризма. След това бе шеф на две дирекции в МО – по отбранителна политика и по сигурност и отбрана.

В здравното ведомство ще влезе зам.-министърът от правителството на Иван Костов Илко Семерджиев. Той има опит от две други служебни правителства – на Любен Беров и на Стефан Софиянски. Беше и шеф на НЗОК.

Разговори за министър на образованието са водени с шефа на общинския съвет в Русе проф. Христо Белоев. Доскоро той бе ректор на Русенския университет “Ангел Кънчев”, а от 2014 г. е и член-кореспондент на БАН.

За енергийното министерство най-голямо одобрение сред претендентите получил Жаклен Коен, който от 2014 до началото на миналата година бе шеф на държавната мегакомпания БЕХ. Към настоящия момент той е шеф на съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй”. На въпрос на “Труд” ще поеме ли временно енергийното министерство, Коен отговори: “Нямам коментар по въпроса, благодаря ви”.

Най-труден се оказва изборът на служебен министър. Проф. Огнян Герджиков, който допреди десетина дни се смяташе сигурен за поста, отпадна от играта. “Труд” научи, че проф. Боян Дуранкев от УНСС, който помагаше на ген. Радев по време на кандидатпрезидентската кампания, отказал. Очаква се най-късно до сряда да бъде окончателно утвърден съставът на служебното правителство.

В късния следобед на днешния ден президентът Румен Радев издаде указ, с който назначи част от екипа си на “Дондуков” 2. Както “Труд” писа, бившият шеф на щаба на ВВС Димитър Стоянов е новият главен секретар на президента, Иво Христов е началник на кабинета на Радев, а Надя Младенова – шеф на кабинета на вицепрезидента. Професорът по конституционно право Емилия Друмева е секретар по правните въпроси, Атанас Кръстин – секретар по външната политика.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s