Сливен остава на студено, ТЕЦ-ът свърши въглищата?!

Не спре ли студът, оставаме и без ток!

sliven_stariqtbrqst

Има вероятност сливенската Топлофикация да спре работа и градът ни да остане на студено. Това става ясно от думите на народния представител и енергиен експерт Таско Ерменков.

„Въглищата за топлоелектрическите централи свършват, а ТЕЦ-овете нямат запаси. ГЕРБ съсипаха енергетиката!“ Това категорично становище изрази на пресконференция в централата на БСП сливенският депутат.

Той приведе пред медиите три факта, с които се аргументира. „Първият-страната ни от нетен износител, се превърна във вносител на електроенергия не само от Румъния, но и от Турция, за която традиционно сме давали ресурс, а сега тя спасява системата ни. Вторият- с недалновидната си политика ГЕРБ доведоха водните баланси на държавата под критичен минимум. Язовирите, които са водещи в производството на електроенергия, вече са полупразни, а някои са под санитарния минимум. Третият-запасите от въглища, които по закон трябва да поддържат електроцентралите, също са под норматива.“

Таско Ерменков добави още- въпреки „прекрасното“ си финансово състояние, НЕК претърпяла загуба от 30 до 100 милиона лева, защото продава електроенергията на ВЕЦ-овете вместо по цени на върхова електроенергия, на такива като нормална. „При продължаващо застудяване нямаме вече резерви. Язовирите са празни и не знам откъде ще търсим компенсация за повишеното потребление, освен от внос. Вижда се, че и в енергетиката, ГЕРБ се оказа по-лошо от природно бедствие. Под управлението на тази партия, държавата не може да управлява сектора и го е довела до това състояние. Дай Боже, времето да се съобрази с бодряшките изказвания на министър Петкова.“ заключи Ерменков.

„Защо българската страна, от лидер в региона и нетен износител на електрическа енергия, в момента се превърна във вносител за задоволяване на вътрешното си потребление?“, попитаха още от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. И посочиха данни, според които на 6.07.2016 г. българският Електроенергиен системен оператор в писмо до Министерство на енергетиката предупреждава, че „безогледното източване на язовирите ще доведе до пагубно влияние върху енергийната система на страната през зимата“. На 17.10.2016г. министър Петкова заявява, че електроенергийната система е в готовност да посрещне на есенно-зимния сезон. На 08.01.2017г. българският Електроенергиен системен оператор се обръща към румънския системен оператор за аварийна помощ. На 11.01.2017г. министър Петкова със заповед ограничава износа на електроенергия с произход България. „На България се налага да внася електроенергия и от Румъния, и от Турция. Залага се поредната бомба от отиващото си правителство на Борисов пред служебния кабинет“, добавиха от БСП.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s