За „журналята“

vasko99-e1428249205457Чета от известно време, как много мои познати или ФБ приятели наричат журналистите въобще, в частност и мен, с презрителното обръщение „журналя“ или „журналистчета“.

Затова.

На всички мой познати, приятели, непознати и неприятели, искам да кажа следното:

1. Журналистиката е професия, като всяка професия. Презирате ли я или не, именно вие я ползвате.
2. Голото обобщаването на каквото и да е било в този живот, обикновено е признак единствено за повърхностност.
3. Ако журналистиката в България е тъпа, куха и жълта, то това е така, защото обществото е такова, сиреч, и вие сте такива.
4. Много от хората, които ни наричат публично „журналя“, всъщност са хората, които най-активно ползват и се интересуват от нашия продукт. Ще бъде неудобно да Ви дам доказателства, но знайте, че те просто го правят на лични.
5. Простотията в държавата, както и в журналистиката, разбира се е много, но това не означава, че не трябва да запазим добрия вкус и елементарно уважение. Това означава също, че в живота има и много кофти пожарникари, но не ги правим всички премиери, нали?
6. Ако положението е толкова презрително, защо четете написаното от „журналята“? Четете Юго!
7. Оруел е казал: „Свобода е свободата да кажеш, че две и две е равно на четири.“ Съжалявам, ако сте очаквали резултат 5.
8. Да, има манипулация в медиите. Ама и киселото ви мляко е направено от мляко на прах. Така, че започнете с по-важното!
9. Вие избирате героите. Ние само Ви ги показваме. Съжалявам, че сте направили тъп избор, но не очаквайте от мен, да нямам мнение по него.
10. В морала, както и в изкуството, казаното е нищо, а направеното – всичко. Думите са на Жозеф-Ернест Ренан. Затова, ако действително непосилно мразите „журналята“ – изхвърлете си смартфона, купете си пералня.

Васил Петев, Фейсбук

Advertisements

One response to “За „журналята“

  1. “ 3. Ако журналистиката в България е тъпа, куха и жълта, то това е така, защото обществото е такова, сиреч, и вие сте такива.“ Тук бъркате господине! Аз не продавам съвестта си за разлика от вас.Ето тук е разликата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s