Румен Радев назначава нов областен управител на Сливен. Кой ще е той?

 

oblastnaСлужебното правителство, което ще назначи новоизбраният президент Румен Радев, ще смени и областните управители. Това означа, че времето на Татяна Петрова – губернаторката на Сливен /Ех, как звучи!/ изтича. А седесарката Петрова няма как да бъде запомнена с лошо. Но то същото се отнася и за нейните предшественици, де. Понеже постът на областен управител в Сливен е синекурна длъжност. Няма нужда да съществува Областна администрация – Сливен. Тя трябва да се закрие и да не се харчи излишна държавна пара. Няма значение, че примерно отново ще бъдем към Бургас. Ако искат да ни сложат към област с административен център Стралджа. Примерно. Стига с този местен шовинизъм! Виждате, че нищо добро не е произлязло от него в последните години. Пък и истинските сливенофили живеят извън Сливен. Или дори извън страната. Огледайте се и намерете поне двама, дето харесват региона заради това, което е, а не от носталгия по миналото.

 

Колкото до смяната на областни управители от служебно правителство, в това също нито е драма, нито е нещо ново. Дори се превърна в традиция.

 

Сещате ли се за двата служебни кабинета на Плевнелиев? При Марин Райков /не го помните?! Спокойно, от болшинството българи сте/ бе направена рокада по върховете на областните администрации. В Сливен Марин Кавръков сдаде поста на Христо Карабекиров, дотогава негов заместник от котленската квота. Кавръков сдаде поста уж временно, дори каза на медиите, че излиза в отпуск. Да, ама новото правителство не го върна на поста.

 

Второто служебно правителство на Плевнелиев бе оглавено от съветника на Тодор Живков – Георги Близнашки. Хардкомунистът и по-сетнешен бесепар бе недоволен, че е недооценен от Партията-майка и се включи в протестите /спонсорирани от „Америка за България” и американският милиардер и финансов спекулант Джордж Сорос – по произход унгарски цигански евреин/ срещу правителството й. После напусна БСП и за награда президентът го направи премиер. Така 25 години след Луканов, отново в демократично време хард комунист стана министър-председател.

 

Другият служебник на Плевнелиев Близнашки не се забави със смяната на областен управител на Сливен. И назначи тогава 35-годишната Валя Радева за губернаторка. Тя бе назначена временно на поста от служебния кабинет на Близнашки, когато всички очакваха изпълняващ длъжността да стане главният секретар на институцията Кирил Аврамов.

 

За Радева обаче лобирала лично служебният вицепремиер Екатерина Захариева, разкриха наши брилянтни източници. Те ни светнаха и за това, че вторият човек във второто правителството на президента Плевнелиев и новата областна управителка не само се познавали от години, но били и близки приятелки.

 

Познанството им съвсем не е от второто служебно правителство на Плевнелиев, нито от времето на предишния служебен кабинет, оглавяван от Марин Райков, когато Захариева пак заемаше вицепремиерски пост. Нито дори от времето, когато стана главен секретар на Плевнелиев. Което ще рече дясната ръка на президента.

 

Сприятеляването става още през 2006 г., две години след като Валя Радева е на работа в областна администрация – Сливен при Христина Чолакова, но вече не като младши експерт, а като юрист. В това си качество тя представлява областната администрация на семинари на министерството на околната среда, организирани от шефката /към 2007 г./ на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване“ в МОСВ Захариева.

 

Кариерите и на двете тръгват главоломно нагоре при правителството… на БСП, НДСВ и ДПС. Нищо, че са кадри на тройната коалиция, двете постигат първи връх в кариерата си през 2009 г. – Захариева става зам.-министър на регионалното развитие след идването на ГЕРБ на власт през 2009 г., а Радева е назначена на работа в сливенската областна администрация от Христина Чолакова същата година, само няколко месеца преди в сградата на „Добрович“ 3 в Сливен управляващ да стане гербаджията /макар и към днешна дата изключен от партията/ Марин Кавръков – бивш член на БКП и офицер от Държавна сигурност.

 

Точно в герберския период са най-честите професионални срещи между двете дами. И когато се стига до избор на нов областен управител през август 2014 г., вицепремиерът в кабинета „Близнашки“, отговаряща за регионалната политика, залага на своята позната и приятелка в Сливен.

 

А по-късно Радева стана секретар на Община Сливен.

 

Информацията, че Румен Радев е поръчал да се изготви списък за областни управители, вече е достигнал и в Сливен. Очакванията били да бъде назначен за губернатор човек от настоящата администрация. Червените се надявали на свой човек, но шансът за това бил малък.

 

Щели да бъдат сменени най-напред кадрите в онези области, в които БСП отчита по-сериозни проблеми в подготовката за предстоящите парламентарни избори. Дори вече била създадена банка от кадри, които евентуално да поемат работата. Кандидатите трябвало да отговорят на критерии, спуснати от Радев и “Позитано” 20.

 

В най-добрия случай Татяна Петрова може да изкара до края на февруари, а иначе – да бъде сменена още с първата рокада – в началото на другия месец.

 

В общественото пространство в Сливен вече циркулират имената на трима мъже и една жена за поста на областен управител в кабинета „Радев”. В следващия брой на вестника ще ви ги представим и ще разкрием кой е най-вероятният следващ губернатор и кой /кои/ са го препоръчали…

 

Сливен ДНЕС и УТРЕ

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s