Има потенциал за 5 по Рихтер в Сливен, твърди топсеизмологът Емил Ботев

 

emil-botevДва земни труса стреснаха българите през последните часове. Има ли повод за притеснения и свързани ли са земетресенията в Стражица и Чирпан – агенция ПИК публикува коментара на сеизмолога от БАН проф. Емил Ботев.

– Проф. Ботев, трябва ли да се тревожим от двете поредни земетресния в Стражица и Чирпан, които бяха усетени в сряда?

– Тези трусове спадат в групата на слабите. Първият в Стражица е с магнитуд 3,6 по Рихтер, а този в Чирпан – 2,5, така че няма опасност от никакви разрушения или щети.

– Защо обаче Европейският сеизмологичен център излезе с различни от данните на БАН – че трусът в Стражица е бил 4,2 по Рихтер?

– Вижте, когато стане едно земетресение, сеизмичните вълни претърпяват различни измерения, докато бъдат регистрирани от сеизмолозите. Колкото по-далеч е един център, толкова по-изкривена картина се получава. Европейският сеизмологичен център е базиран в Париж, така че мога да кажа, че твърденията за труса у нас са тотално неверни. БАН разполага с 40 онлайн станции, които следят и отразяват всяко изменение в реално време, така че вярвайте на нашите данни.

– Има ли връзка този трус със земетресението от Вранча отпреди няколко дни?

– Не, никаква. В Стражица трусът е със съвсем различен генезис  – в горния земен слой, докато във Вранча е много дълбоко. Има връзка само със съседни огнища  по т.нар. Ресенски ров – Велико Търново, Стражица, стигащ до Попово. Напрежението по него се натрупва бавно, а и в началото на века там е имало много силно земетресение в Горнооряховския разлом, така че няма как сега да има толкова силен трус с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер.

– Тоест, да вярваме на статистиката, според която няма предпоставки за силни трусове в близко време у нас?

– Не можем да следим дали навсякъде е така. Мога да кажа, че има потенциал в т.нар. Задбалкански разлом, тъй като там не е било регистрирано голямо освобождаване на енергия. Освен това, няма постоянно следене и съществува опасност от по-силен трус.

– Какво означава по-силен – можем ли да говорим за 5 по Рихтер и повече и кой е районът на този Задбалкански разлом?

– Да, възможно е 5 по Рихтер в района на Сливен, но това е предположение. Ние нямаме такива данни, защото не следим какво се случва в момента в този разлом.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s