Заловиха циганите, поругали паметника на първия сливенски владика

01Изгаврилите се с паметника на първия сливенски митрополит Серафим цигани са заловени от полицията, където са дали обяснения.

 

Както вече писахме, на кадри, публикувани в социалните мрежи, се вижда как двама млади роми показват неприлични жестове, докато са се качили върху самия монумент.

Районна прокуратура – Сливен вече се самосезира от публикации в медиите, като по случая е образувана проверка, която ще извърши местната полиция. Тя се води с оглед установяване на данни за извършено хулиганство.

Неприятната постъпка предизвика и реакцията на Сливенската митрополия. В специално обръщение към миряните сливенският митрополит Иоаникий остро осъди вандалското поругаване на паметника на първия сливенски владика Серафим.

Владиката изтъкна, че е истинска гавра с чуствата на православните да гледат в навечерието на Рожедство Христово фотоси, на които се виждат как мургави младежи са яхнали паметника на духовника, спасил някога Сливен от опожаряване през Априлското въстание и станал първи градски кмет след Освобождението.

Дядо Иоаникий припомни, че митрополит Серафим е първи председател на Червения кръст у нас и призова компетентните органи да си свършат работата и открият извършителите на грозния акт.

Паметникът е построен през 2003 г. , когато хората в Сливен почетоха 130-годишнината от учредяването на Сливенската митрополия. Тогава пред нейната сграда беше издигнат монументът на първия митрополит на града.

За паметното събитие в града ни пристигнаха всички владици от Светия синод, начело с патриарх Максим.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s