Свети Серафим спасил сливналия от разстрел

 

%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%bcЗа новообявения светец Серафим Чудотворец се разказват много истории. Миряни оставят своите молитвени писма в криптата на Руската църква в центъра на София. По-долу ви представяме едно от чудесата, за които се твърди, че са се случили с молитвеното съдействие на св. Серафим – . спасение от разстрел.

 

Една нещастна майка неочаквано получила помощ от архиепископа, за когото нищо не знаела. Тя била учителка и живеела в Сливен със своя единствен син. През зимата на 1952 г. синът ѝ П. бил войник на южната граница. Зимата била сурова, младежът бил на пост, уморен и премръзнал, паднал в снега и заспал дълбоко. През това време нахлули диверсанти. Войниците от поделението на П. потърсили часовия, но го намерили заспал, арестували го и го изпратили на военен съд. Комунистическият съд произнесъл най-страшната присъда – смърт чрез разстрел! Нещастната майка се молела да ѝ дадат поне тялото на сина и да го погребе. Тя дошла в София и всеки ден с ужас звъняла в затвора, за да узнае изпълнена ли е присъдата.

 

В такова безнадеждно очакване една нощ тя задрямала. Изведнъж ѝ се явил един красив старец и казал: “Страдаща майко, ела при мен в Руската църква и аз ще ти помогна!”. Недочакала да се съмне, тя още по тъмно бързо отишла там, мислейки, че в съня си е видяла образа на някой светия, чиято икона е в църквата.

 

Когато огледала всички изображения и не намерила такъв образ, се върнала разочарована. Но на следващата нощ пак ѝ се явил същият старец и казал: “Ти беше в Руската църква, но не слезе при мен. Слез долу и аз ще ти помогна.”

 

Отново отишла в Руската църква и когато слизала надолу, в криптата, погледът ѝ изведнъж попаднал на портрета на архиепископ Серафим. Тя познала в него същия старец.

 

След дълга молитва, цялата в сълзи, излязла от гробницата и пред църквата срещнала стар приятел и състудент на покойния ѝ мъж. По това време той бил най-известният адвокат в София. Когато узнал за нейното нещастие, той веднага, без да губи време, отишъл с нея при главния военен прокурор.

 

Прокурорът веднага се свързал по телефона с тогавашния министър-председател Вълко Червенков, който се съгласил да отмени смъртната присъда, заменяйки я с доживотен затвор. А след месеци, при първата амнистия, младежът бил освободен!

 

Майката на П., която дотогава била атеистка, горещо повярвала в Бога.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s