Производители от Сливен с огромни загуби заради вноса на плодове

 

%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8Огромни загуби отчитат производителите на плодове в Сливенско. Голяма част от продукцията си ще бракуват, а друга ще продадат на безценица. Проблемен и тази година се оказа засиленият внос на плодове, които се продават на по-ниски цени. Затова производител на ябълки подкрепя инициативата на БНТ 2 „Купувам българското”.

 

Жужа Стоянова отглежда ябълки от 8 години в землището на сливенското село Камен. Сортовете ѝ са типично български. В началото жената смятала, че ябълката е непретенциозен плод, който ще се отглежда лесно и ще носи доходи. Но днес едва успява да покрие разходите си.

 

”Тази година ви казвам, при този голям добив който имам, работя само да плащам надници… Не мога да събера пари, за да си приготвя градината за следващата година”, казва Жужа Стоянова.От 40 декара тя е произвела близо 300 тона ябълки, които не може да реализира.

 

”Моля се, звъня по телефони, унижавам се, със сълзи на очи даже понякога… Предпочитат вносната за по-евтина, нямам представа защо”, обяснява тя.

 

И равносметката в края на този сезон. От 40 дка ябълки, близо 200 т. са на земята. А килограм от тях би могъл да се реализира за 6-7 стотинки.

 

Иначе себестойността на килограм качествени ябълки с включени инвестиции и помощи от държавата е около 30 стотинки. Въпреки сегашните трудности, производителката не се отказва от бизнеса си.

 

”Надявам се, че нещата ще се променят. Ще се наредят. Аз съм оптимист човек”, коментира Жужа Стоянова.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s