Вижте кой си избраха реформаторите за наследник на Танева! Цветанов не дава на сливенката да се отказва от най-богатото министерство!

i31055_w1000_h256Румен Христов, зам.-председател на СДС, е най-вероятният наследник на Десислава Танева на поста земеделски министър, е поредната кулоарна клюка от Народното събрание, след като стана ясно, че ГЕРБ и Реформаторският блок се разбраха за сформиране на правителство.

В периода 1991–1994 Румен Христов е заместник-министър на земеделието. Бил е съветник на президента Жельо Желев по аграрните въпроси. Два пъти е министър на земеделието – в служебните правителства на Ренета Инджова (1994–1995) и Стефан Софиянски (1997). От 1997 до 2002 е главен административен секретар в администрацията на президента на Република България Петър Стоянов.

Имало обаче вариант Румен Христов да бъде излъчен като премиер.

Както „Сливен ДНЕС и УТРЕ“ вече писа, земеделският министър в оставка Десислава Танева заяви, че няма да участва в бъдещ кабинет на патриоти или реформатори.

„Бих участвала в правителство, направено с мандата на ГЕРБ“, коментира Танева пред журналисти в МС и допълни, че това е въпрос на политическа отговорност. Тя напомни, че в момента е министър по решение на партията на Бойко Борисов и първо е била избрана за депутат от ГЕРБ.

Танева каза още, че е работила само в сферата на земеделието и единствената й политическа ангажираност е свързана с ГЕРБ.

„Всичко останало би изглеждало като че ли целта в живота ми е властта, а това не ми е било никога цел“, подчерта тя.

Танева заяви, че не се е борила да става министър и не е имала политически амбиции, а е била поканена в ГЕРБ заради биографията, която си е създала в земеделието. Тя посочи, че и занапред животът й ще бъде свързан с този сектор.

На въпрос дали би гласувала в НС в подкрепа на кабинет на ПФ или РБ, Танева отговори, че решението й няма да бъде лично, а вследствие на политическата ангажираност, която има.

След Десислава Танева и министрите Томислав Дончев и Владислав Горанов днес категорично отрекоха да бъдат част от кабинет с мандата на реформаторите.

Друга версия обаче твърди, че Цветан Цветанов, към който лагер принадлежала сливенката, натискал Танева да остане и в новото правителство, с аргумента, че ГЕРБ не трябва да губи най-богатото министерство, към което идват най-много милиарди евро.

10615996_751734634889297_144867507256291401_nТанева била непреклонна и повторила думите си, че може отново да е министър, но когато мандатът е на ГЕРБ. „Не мога да бъдат министър в правителство на реформаторите – те ме провалиха за министър преди 8 години с интриги“, обидена казала пред колеги-министри и гербаджийски депутати сливенското Деси.

Тя обаче е известна като един от най-съвестните и верни на ГЕРБ членове на изпълнителната власт. Което означава, че може да пренебрегне егото си и да послуша партийната повеля, за да бъде отново министър. Както казва: „Ще се съобразя с партийната си ангажираност“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s