Отец Силвестър: Скърбя за загиналите!

Властта на прехода ни направи втори по смъртност в света

image_5930891_308_0

КОЙ Е ТОЙ

Отец Силвестър Янакиев е духовен надзорник на Сливенската епархия. Завършил е богословие в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ревностен привърженик на въвеждането на вероучение в училищата и отявлен противник на сектите и гей парадите. Той е един от най-ерудираните свещеници в България и има твърда позиция против ислямизирането на цяла Европа. Интервюто е на в. „България днес“.

– Отче Силвестър, отново трагедия преди голям християнски празник. На какво я отдавате?
– Това, че трагични инциденти стават около големи църковни празници, е наистина много лошо! Но православните християни не сме фаталисти и не робуваме на датите. Човекът не е създаден за съботата, а съботата е създадена за човека. Не знам дали има връзка с това да загинат седем души, които не са християни, с наближаването на Коледа. Да, това е трагедия. Прави чест на Светия синод за декларацията. Защото когато загинат православни християни, мюфтийството не излиза с подобна декларация. Напротив – радват се, че някъде умират християни. Когато на 11 септември 2001 г. паднаха двата небостъргача, по същото време в цяла Европа мюсюлманските братства се радваха. В предградието „Ишой“ в Копенхаген два дни са играли, пели и танцували по улиците, че има загинали християни. А ето какво правим ние. Загиналите са помаци. Светият синод казва да се помолим за тях и ние ще го направим. Бог да ги прости!
– Не е ли това Божие наказание? Или човешка грешка?
– Това е просто нещастен случай. Жал ми е за хората и изпитвам състрадание. Не са го заслужили! За радост православната църква реагира адекватно. Когато давахме жертви в Лим и Буново, както и другите трагични случаи с православни християни, мюфтийството никога не е изказвало съпричастност. Сума ти складове бяха взривени със стари муниции и умряха хора. Мюфтийството нищо не каза, понеже били християни.
– Как оценявате действията на властта?
– Първоначало се твърдеше, че влакът е дерайлирал. После стана ясно, че не е така. Свикнали сме политиците да ни лъжат и да ни правят на диви петли постоянно. Гледах CNN и се оказа, че в Алепо голяма част от заловения арсенал е произведен в България. Видях с очите си ракетите, правени у нас. Българското правителство е продало оръжие на терористите от „Ислямска държава“. До такава степен управниците се „грижат“ за нас, че ние ставаме втори по смъртност в света. Всички правителства на прехода извършват повсеместен геноцид над народа. Вървят срещу българина и българското семейство.
– Какво трябва да се промени?
– Ако поканят депутатите на някой остров и се качат на 4-5 самолета, а те пък вземат да се сблъскат във въздуха, може би това би било една добра предпоставка да се създаде ново политическо ядро в страната. Това е в кръга на шегата, но ни трябва ново начало.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s