В ООН гърми скандал! Защо България отказа да стане член на Съвета за сигурност през 2018-2019 ?

1В ООН гърми скандал покрай решението на правителството на Бойко Борисов да откаже кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН в периода 2018-2019 г., научи Епицентър.бг от източници в Ню Йорк.

 

Защо сте се отказали да станете непостоянен член на Съвета за сигурност, питат ни дипломати зад океана? Имахте огромен шанс!

 

Тази дни в ООН тече процедурата по избор на новите страни-членки на висшия орган на международната организация и се е очаквало и нашата страна да бъде сред обсъжданите кандидатури.

 

По необясними причини обаче на 23 ноември т.г. българският кабинет на премиера Борисов е отложил кандидатурата на страната ни сега и незнайно защо е решил да кандидатстваме за непостоянен член на СС чак през 2038-2039 г.!

Скандалът става още по-голям, защото източниците ни от ООН твърдят, че мястото ни в Съвета за сигурност за 2018-2019 г. е било на почти на 100% сигурно покрай силното представяне на Ирина Бокова като кандидат за генерален секретар на ООН.

С решение от 23 ноември, 10 дни след избора на новия президент Румен Радев, без съгласуване с когото и да било в страната, българското правителство се отказва от номинацията и  дава съгласието си да бъде издигната кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН след 22 години  – за периода 2038-2039 г.

 

Това граничи с абсурда! Но е прието! В тези размирни години, когато страната е поставена в положение почти на фронтова държава, да се откаже от един от най-силните лостове за влияние в световната политики, поведението на правителството наистина е  необяснимо.

Така кабинетът на Борисов отменя решение от 2003 г. на правителството на Сакскобургготски, което предвиждаше страната ни да кандидатства за позицията в Съвета за сигурност през 2018-2019 г.

„Решението на правителството  е взето, като се отчитат съвпадащите други приоритетни външнополитически ангажименти за държавата ни през първоначално предложения период – като Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. и кандидатурата на страната ни за членство в Съвета по правата на човека за периода 2019-2021 г.“, гласи съобщението на правителствената информационна служба от 23 ноември т.г./Епицентър

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s