Eто историята на Василка, родила след трансплантация на черен дроб

e%d1%82%d0%be-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0Василка претърпява чернодробна трансплантация, когато е едва 7-годишната. Правят ѝ я в Университетската болница „Лозенец”. 11 години по-късно ражда, в същата болница и при същите лекари – преди спасили нейния живот, а сега помогнали да се роди детето ѝ.

„За голямо щастие бебето е абсолютно здраво. За първи път в България ражда трансплантирана жена на черен дроб. При тях проблемът е, че се приемат лекарства, които подтискат имунитета, за да не се отхвърли органа, а това е много трудно, ако има и бременност”, коментира доц. Асенова, която е следила бременността на 19-годишната Василка.

 

Младата жена е претърпяла трансплантация на черен дроб през 2005 г. Причината – страдала е от вродена чернодробна цироза.

 

„От медицинска гледна точка самата бременност премина сравнително нормално, защото подтискайки имунитета, препаратът предполага наличие на повече инфекции”, добави доц. Асенова.

 

Преди година Василка е правила опит да забременее миналата година, но е направила спонтанен аборт.

 

„Аз съм от Сливен, от квартал „Надежда”. На 19 години съм и това е първото ми дете. Не съм учила, никога не съм ходила на училище. Ожених се на 16 години. Мъжът ми е на 22 години и е музикант. Останалите ми връстници от квартала вече имат по две деца”, разказа 19-годишната Василка.

 

„От медицинска гледна точка през следващите две години тя не трябва да забременява. Всяка следваща бременност за нея ще бъде тежка”, коментира доц. Асенова.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s