Тази зима ще е най-студената от 100 години насам!

 

%d1%82%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0Метеоролозите от Българската академия на науките прогнозират, че тази зима ще е най-снежната и най-студената от 100 години насам. Страховитата прогноза е направена след подробен анализ на данни.

Пощадени ще бъдат единствено черноморските райони, където снеговалежът няма да бъде толкова силен. Снеговалежът ще бъде най-интензивен около новогодишните празници, когато се окачват двуметрови преспи да засипят страната ни.

 

Стабилната снежна покривка, която ще падне около Нова година, ще се задържи до края на януари, а падналият сняг ще се стопи напълно едва в средата на февруари.

 

За тази зима метеоролозите очакват и рекордно ниски минусови температури. Най-студено ще бъде през януари, когато термометрите на места ще показват минус 40 градуса по Целзий.

 

До момента най-ниската регистрирана температура в България е минус 38.3 градуса. Тя е измерена в град Трън през 1947 година.

 

Най-ниските температури в страната ни не са измервани в планините, а в котловинните полета, където се създават условия за термични инверсии и за резки застудявания.

 

Подобни явления са наблюдавани не само в Трънската, но и в редица други котловини в България – Севлиевската, Пернишката, Софийската.

 

Средно статистическите данни за България показват, че най-студено у нас става в началото на януари. Януари е обявен и за най-студения зимен месец.

 

Последната рязко студена зима в страната ни беше през 2012 година, като температурен рекорд тогава постави град Кнежа с измерените минус 22.6 градуса по Целзий.

 

През 2012 година в 15 града в страната беше поставен минусов температурен рекорд. Тогава река Дунав при Силистра и Свищов почти замръзна.

 

Една от най-лютите и сурови зими в страната ни е била през 1954 година, когато дори Черно море е замръзнало. През тази година Дунав е бил в лед за цели два месеца.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s