Стоян Марков, зам. кмет: Община Сливен продължава работа по проект за енергийна ефективност в четири обекта

20161018_112737Фокус:  Г-н Марков, по какви проекти работи Община Сливен в момента

 Стоян Марков: В момента приключват строително-монтажните работи за четири обекта по проект„ Подобряване на енергийната ефективност и внедряване на устойчив модел за енергиен мениджмънт в четири сгради със социално предназначение в Община Сливен“. Това са Спортното училище, ОУ „Христо Ботев“, Дом за стари хора и СУ „Хаджи Мина Пашов“. Общата стойност за всичките 4 обекта е 787 065,05 лева – 100 процента финансиране от Министерството на енергетиката. Пред завършване са дейностите по съществуваща котелна инсталация в Спортното училище в СливенЗа обекта са доставени и монтирани 2 нови стоманени водогрейни котли. Те са свързани към съществуващата вътрешна отоплителна инсталация. Трасиран е участъкът за външното газопроводно отклонение. В момента сградата се отоплява с новите котли, ползващи промишлен газьол от съществуващото нафтово стопанство.

Фокус: С какво ще се отопляват тези сгради?

Стоян Марков: След завършването на проекта, Спортното училище, Основно училище „Христо Ботев” и Домът за стари хора преминават на отопление с природен газ. В СУ „Хаджи Мина Пашов” завърши реконструкцията и подмяната на вътрешната отоплителна инсталация в единия корпус на училището, в момента продължават същите дейности за втория корпус. Ще се инсталира чугуненият водогреен котел. Училището в момента се отоплява от съществуващото нафтово стопанство. В Основно училище „Христо Ботев” е извършена цялостна реконструкция и подмяна на вътрешната отоплителна инсталация и започна изграждането на новото котелно помещение. Трасиран е участъкът за външното газопроводно отклонение. Училището се отоплява.В Дом за стари хора е изградено газопроводното отклонение, завършват се  строително – монтажните работи в котелното помещение. За момента отоплението на сградата става чрез съществуващите котли. Предстои монтаж и свързване на котлите към новите колектори и съответно към съществуващата вътрешна отоплителна инсталация.

Фокус: Какво друго предвиждат проектите?

Стоян Марков: В четирите сгради ще бъде внедрена система за устойчив енергиен мениджмънт, включваща доставка и инсталиране на софтуер с адаптиран за нуждите на всяка отделна сграда алгоритъм за внедряване на автоматизирана система за управление на енергийната ефективност. Системата ще позволява цялостно наблюдение, управление и оптимизация на включените отоплителни и климатични инсталации на 4 –те обекта.

 Фокус: Как ще се отрази въвеждането на мерките за енергийна ефективност върху разходите ?

Стоян Марков: Изпълнението на проекта и на договора за СМР ще допринесат за намаляване на потреблението на електроенергия в 4-те сгради с 447,4 MWh/г или с 40,3 на сто и намаляване и избягване на емисиите на СО с 139,4 тона/годишно.Министерството на енергетиката отпусна допълнително финансиране по този проект за още две сгради – Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” и Спортна зала „Васил Левски”.

 Фокус: Кога приключва проектът?

Стоян Марков: Цялостното завършване на проекта е през април 2017 година.

радио Фокус-Сливен

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s