Радев измести Борисов по популярност

Новият президент Румен Радев е бил най-споменаваната личност по време на предизборната кампания. Това сочи проучване на фондация „Медийна демокрация“ и агенция „Маркет Линкс“. Така за първи път премиерът в оставка Бойко Борисов сдаде властта по този показател.

Според експерта Орлин Спасов, медиите вече не са основен фактор за мобилизиране на предизборната кампания. Това личи от положителния образ в трите национални телевизии, който има кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и комичните коментари, които тя събира в социалните мрежи, обясни Спасов.

Двамата основни претенденти за президентския пост Цецка Цачева и вече новозибрания държавен глава Румен Радев са най-често срещаните личности в медиите, по време на кампанията. Премиерът в оставка Бойко Борисов за първи път отстъпва лидерската позиция, заяви Добромир Живков от „Маркет Линкс“.

„Предизборната кампания е специфичен вид период, отразяващ специфичен вид медийно поведение, но за първи път от доста време виждаме Бойко Борисов да не е на първо място сред най-споменаваните лица, но също така за нас в немалка степен е изненада, че той все пак заема трето място в една кампания предизборна със силен мажоритарен елемент, каквато би трябвало да бъде една президентска кампания“.

Въпреки високия положителен рейтинг, който Цецка Цачева има в телевизиите, по време на предизборната кампания, тя загуби битката да „Дондуков 2″, посочи Орлин Спасов от Фондация „Медийна демокрация“.

„Не бива да забравяме безмилостния хумор към нея в социалните мрежи по време на кампанията. Медиите имат все по-важен контрапункт в други канали, където гражданите директно вземат думата и изразяват отношение“./nbox.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s